El Govern impulsarà la construcció d’una planta de producció hidrogen verd a Castelló

L’objectiu és desenvolupar una cadena de subministrament completa d’este combustible a Espanya

Imatge d'arxiu d'uns pals de llum
Imatge d'arxiu d'uns pals de llum / Shutterstock

El Govern ha aprovat un reial decret que atorga una subvenció directa de 150 milions d'euros a l'empresa Cobra Solutions, pertanyent al grup francés Vinci, per a desenvolupar un projecte d'hidrogen verd (Green Cobra) a Espanya.

Segons ha anunciat el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el projecte persegueix desenvolupar una cadena de subministrament completa d'hidrogen verd a Espanya, incloent-hi la producció, l'emmagatzematge, el transport i la distribució de l'hidrogen.

Amb esta subvenció, que s'emmarca en el Perte de descarbonització, el Govern pretén impulsar la construcció de dos electrolitzadors —els equips encarregats de produir hidrogen verd—, un a Castelló un altre a Cartagena, molt prop de possibles clients industrials de gran consum energètic. 

El projecte, que es preveu que estiga executat el 30 de juny del 2028, mobilitzarà 742 milions d'inversió i generarà 500 ocupacions directes i 600 indirectes. Una vegada completat, evitarà l'emissió de 47.000 tones de CO₂ a l'any, que suposa un milió de tones en vint anys.

Hereu ha assenyalat que la subvenció forma part d'una estratègia d'Espanya d'impuls d'este vector energètic (l'hidrogen verd) i una aportació a la descarbonització de la indústria, ja que, segons ha remarcat, la industrialització comporta també la transició energètica.

Així mateix, ha recordat que, segons la UE, és un projecte d'interés comú europeu (que ja va rebre el 2022 una subvenció de 200 milions) i ha assenyalat que darrere hi ha un grup internacional. Per això constata l'interés d'Espanya de continuar atraient inversió internacional.

També et pot interessar

stats