Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

El govern obligarà les grans elèctriques a subhastar energia fora de mercat

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat que es treballa en un paquet de mesures addicionals per a combatre la pujada del preu de la llum

Subestació elèctrica en una imatge d'arxiu / Shutterstock

El govern obligarà les grans elèctriques a subhastar energia entre comercialitzadores i industrials, una mesura que anirà inclosa en un pla de xoc per a esmortir l'impacte en el rebut de la llum de l'encariment del mercat elèctric majorista i que preveu aprovar en les pròximes setmanes.

Els preus en el mercat elèctric o pool es troben actualment en màxims històrics, entre altres qüestions, pels alts preus del gas natural, matèria primera que utilitzen els cicles combinats, les centrals més cares i que estan marcant el preu al qual retribueixen totes les energies que participen en el mercat.

"La perspectiva del gas continua sent preocupant", per això, el govern treballa des de començaments d'estiu en un paquet de mesures addicionals, ha dit en declaracions a Antena 3 la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha confiat a poder portar aquestes mesures al Consell de Ministres en les pròximes setmanes.

Aquestes mesures inclouran l'enfortiment de la cobertura als consumidors vulnerables i mesures per a assegurar que les males pràctiques en l'ús de les concessions hidroelèctriques (venen la seua producció quan els preus de mercat estan més alts per a maximitzar els seus beneficis) no es gire en contra dels consumidors.

A més, es crearan mecanismes de mercat "alternatius" compatibles amb el dret comunitari perquè les empreses amb un "pes important" en el sector hagen de vendre part de la seua energia a les xicotetes comercialitzadores o a industrials "a un preu fixat per subhasta", ha dit la ministra.

Europa no permet que els governs fixen preus de tecnologies com la hidràulica o la nuclear (més barates de produir), ha recordat Ribera, que ha subratllat que per això estan treballant en licitacions en les quals les diferents tecnologies subhasten la seua producció al preu al qual la vulguen comprar les xicotetes comercialitzadores o els industrials.

"Evidentment hi haurà un sòl, que són els costos, però no perquè el govern decidisca i publique de manera obligatòria el preu al qual s'ha de vendre, perquè això no ens ho permet Europa", ha afegit la ministra en referència a la petició dels seus socis de govern (Unides Podem) d'intervindre el preu de la hidràulica o la nuclear.

L'objectiu és "fer les coses bé" per a evitar batalles legals o arbitratges internacionals, i buscar altres maneres per a fixar el preu de l'energia al marge del mercat majorista, segons Ribera, que en reiterades ocasions ha advocat per "acovardir" el pool.

La ministra ha insistit que encara que la pujada del mercat elèctric és cridanera, l'important és que ningú s'atabale per això, perquè cal veure què passa amb la factura i no sols amb el mercat majorista.

"El creixement exponencial del pool no s'ha reflectit en les factures. Algunes persones han pagat el mateix, altres una mica menys o altres un poc més", ha afirmat Ribera després de recordar que l'executiu ha rebaixat temporalment l'IVA que grava el rebut elèctric i ha suspés l'impost a la generació.

En tots els països de la Unió Europea, el preu majorista de la llum es fixa per hores després de casar l'oferta dels productors amb la demanda prevista pel gestor del sistema i mitjançant un sistema marginalista que implica que l'última tecnologia a entrar (generalment la més cara) siga la que marque el preu al qual seran retribuïdes totes les centrals que aporten energia en aquesta hora.

A Espanya, el preu del pool té un pes entorn del 24% en la factura de la llum de més de 10 milions de llars acollides a la tarifa regulada o preu voluntari al xicotet consumidor (PVPC), mentre que en altres països la tarifa regulada es calcula prenent com a referència altres indicadors.

Els consumidors que contracten el seu subministrament en el mercat lliure, que són uns 17 milions, paguen pel quilovat hora els preus que pacten per contracte amb les comercialitzadores, per la qual cosa no es veuen afectats per les oscil·lacions del mercat de manera immediata, encara que sí que veuran les seues factures incrementades en cas que la tendència a l'alça es mantinga a llarg termini.

També et pot interessar