El govern planteja poder reincorporar-se de la baixa al treball de manera gradual

Defén que hi ha situacions en què és la fórmula més efectiva per a garantir una millora de la salut dels treballadors

La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz (arxiu)
La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz (arxiu) / Iñaki Berasaluce / Europa Press

El govern ha plantejat este dilluns als agents socials la possibilitat de permetre "una reincorporació gradual" al treball des de la baixa, sempre sota supervisió mèdica. És la proposta estrela de la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, que pretén donar "més flexibilitat" en alguns supòsits de baixa que permeten incorporar-se a l'activitat laboral.

El secretari d'Estat de Seguretat Social i Pensions, Borja Suárez, ha explicat als mitjans després de l'obertura de la taula de diàleg social sobre incapacitat temporal que hi ha situacions en què la "reincorporació gradual" és la fórmula més efectiva per a garantir una millora de la salut dels treballadors.

Suárez ha insistit que qualsevol canvi comportarà supervisió mèdica, que eixa "gradualitat" serà després de rebre l'alta i que es podria compatibilitzar la prestació i el salari d'alguna manera.

Des de la Seguretat Social expliquen que estos casos poden donar-se, per exemple, en reincorporacions després de baixes prolongades en les quals tornar al treball a temps complet pot ser més problemàtic o pot comportar recaigudes. En tots els casos, han insistit, es treballaria una vegada es tinga l'alta, és a dir, quan la persona estiga recuperada.

Suárez ha subratllat que s'està començant a abordar el tema i que caldrà analitzar dades per a acabar d'encaixar i detallar una proposta en el marc del diàleg social. "Estem al principi del camí, hem de ser prudents", ha afegit.

Compaginar el cobrament del salari amb la prestació per incapacitat no és possible actualment; per esta raó, caldria articular alguna mesura en eixe sentit. Des de la Seguretat Social han subratllat que l'objectiu és que la recuperació tinga "totes les garanties i siga, si és possible, millor, més satisfactòria" i que es treballa "per l'extensió de drets".

Els sindicats reclamen propostes per escrit

Des dels agents socials, els sindicats UGT i CCOO han avançat el seu rebuig a un plantejament de "baixes flexibles", mentre que la CEOE ha evitat valorar l'inici d'estes negociacions.

"És frívol i irresponsable", ha considerat el secretari de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO, Carlos Bravo. A l'eixida de la reunió, Bravo ha indicat als mitjans que la Seguretat Social els ha traslladat la seua preocupació per l'increment de la despesa en prestacions per incapacitat temporal, però que no s'han emportat propostes.

La secretària de Política Institucional i Polítiques Territorials d'UGT, Cristina Estévez, també ha reclamat propostes per escrit. "Fins que no hi haja una proposta en ferm, nosaltres no podem parlar de què és el que pretén el Ministeri. Sí que és cert que a mi m'agradaria enviar un missatge de tranquil·litat respecte a eixa alarma social", ha indicat.

Estévez ha assenyalat que "en cap cas els agents socials que formem part de la taula de diàleg social, ni patronals de sindicats, estem a favor d'avalar cap mena de baixes flexibles, és una aberració".

També et pot interessar

stats