Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El govern proposa Nadia Calviño per a presidir el Banc Europeu d'Inversions

L'organisme haurà de renovar-se el pròxim gener del 2024

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 d'agost 2023 - 20:42 Actualitzat: 12 d'agost 2023 - 13:19

El govern proposarà la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, per a presidir el Banc Europeu d'Inversions. En cas de tindre èxit, Calviño substituiria en el càrrec l'actual president, Werner Hoyer, al davant d'aquest organisme comunitari des del 2012.

Tal com ha avançat aquest divendres El País, la responsable econòmica del govern serà una de les candidates en lliça per a encapçalar aquesta institució europea, que haurà de tindre una nova persona al capdavant de la presidència al gener del 2024.

Aquesta elecció del govern coincideix amb la presidència espanyola del Consell de la UE, amb la qual es desenvoluparà una cita econòmica de gran importància en terra espanyola per a triar la presidència del BEI.

El nomenament, que requereix el suport d'una àmplia majoria d'estats membres, s'acordaria en la reunió del Consell de Ministres d'Economia i Finances (ECOFIN) informal de Santiago de Compostel·la els dies 15-16 de setembre i seria formalment adoptat en el consell de governadors del Banc Europeu d'Inversions a l'octubre.

Un organisme fonamental per als fons Next Generation

La vicepresidenta de la Comissió Europea Margrethe Vestager també opta al càrrec, igual que l'exministre italià Daniele Franco.

Des de la seua fundació en 1958, el Banc ha tingut 7 presidents, tots homes, i cap espanyol. Calviño es convertiria en la primera dona presidenta del BEI. El BEI és el braç financer de la UE i una de les majors institucions financeres del món, i exerceix un important paper en el finançament d'inversions per a l'impuls del creixement econòmic a la UE.

Serà, afigen les mateixes fonts, una eina fonamental en la gestió dels préstecs Next Generation. A més, és una institució clau per al suport financer a Ucraïna i també per a l'impuls d'inversions en la resta del món.

No és la primera vegada que Calviño opta a un lloc de responsabilitat internacional. El 2021 va quedar designada com a candidata europea a presidir el Comité Monetari i Financer Internacional (IMFC, en les sigles en anglés), que assessora i informa la junta de governadors del Fons Monetari Internacional (FMI).

.