Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

El govern s'obri a revisar l'impost a la banca arran del nou escenari de tipus

Calviño ha anunciat que s'ha de "revisar" també l'impost extraordinari a les empreses energètiques

Una persona trau diners d'un caixer

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha confirmat aquest divendres que el govern espanyol, a més de l'impost extraordinari a les empreses energètiques, revisarà el gravamen temporal a la banca tenint en compte el nou escenari de tipus d'interés.

El PSOE i Sumar es van comprometre en el seu acord de govern a revisar els gravàmens extraordinaris sobre la banca i les energètiques amb l'objectiu de readaptar-los i mantindre'ls una vegada que expire els dos anys de vigència inicials.

La idea dels dos socis de la coalició és "que tots dos sectors continuen contribuint a la justícia fiscal i al sosteniment de l'estat del benestar".

I, segons ha explicat Calviño aquest divendres en Antena3, sembla que és el moment de "revisar" aquests impostos "i veure si cal ajustar alguns dels paràmetres en el nou escenari en el qual ja no hi ha pujades tan ràpides dels tipus d'interés i dels preus de l'energia".

En qualsevol cas, una vegada més, la vicepresidenta econòmica ha defensat l'aprovació de l'impost a la banca, recorregut per les entitats, perquè considera que va ser "una bona decisió", la qual cosa no lleva perquè ara li semble que és el moment de revisar-lo i veure si cal ajustar-lo.

"Sempre hem dit que anàvem a fer una anàlisi d'aquests dos impostos per a veure si cal mantindre'ls en el futur i amb quins paràmetres, de cara al fet que continuen tenint el mateix impacte positiu des del punt de vista de la recaptació i de l'econòmic".

Un impost que grava els ingressos

El govern va aprovar l'impost extraordinari a la banca amb l'objectiu de recaptar en dos anys uns 3.000 milions per a finançar mesures socials enfront de la pujada de tipus i de la inflació.

Les patronals bancàries van recórrer contra el nou tribut que grava amb un 4,8% els ingressos —el marge d'interessos i les comissions del negoci bancari a Espanya— en lloc dels beneficis, que el govern considerava extraordinaris per l'alça dels tipus d'interés.

El sector bancari espanyol sempre ha exhibit arguments com que l'impost atempta contra la competència, ja que no afecta a totes les entitats, sinó a aquelles els interessos i les comissions de les quals sumaven almenys 800 milions d'euros.

La gran banca espanyola —Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Unicaja— va pagar més de 1.300 milions d'euros enguany pel nou impost.

També et pot interessar