Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

El govern ultima una llei per a aconseguir una transformació estructural del sector primari i agroalimentari

El ministre d’Agricultura espera poder invertir la fragilitat en la negociació de preus de llauradors i ramaders.

AVA-Asaja i La Unió denuncien que els preus s'han afonat un 60% al camp

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha anunciat aquest dimarts que el Consell de Ministres ha fet una primera lectura de l’avantprojecte de llei que modifica la llei 2/2012 sobre la cadena agroalimentària. Així, ha explicat que la cadena alimentaria “està desequilibrada”, hi ha una falta de transparència en la formació dels preus i també que “és preocupant la debilitat dels llauradors i ramaders a l’hora de negociar els preus dels seus productes”.

La iniciativa legislativa pretén ajudar a transformar el sector primari i l’agroalimentari a través de la contractualització, de la planificació empresarial i la capacitat de competència. El ministre espera que la norma, que ara haurà de rebre l'informe de les autonomies, del Consell Econòmic i Social o del Consell d'Estat, entre altres, s'aprove durant la pròxima tardor. Planas ha valorat que aquesta llei aspira a aconseguir una transformació estructural del sector primari i agroalimentari.

El titular d'Agricultura ha recordat que durant els passats mesos de gener i febrer es van realitzar mobilitzacions del sector primari per tot el país en demanda d’uns preus justos i ha recordat que, en el seu moment, ja els va traslladar la seua comprensió. També ha remarcat que al febrer es va anunciar un decret llei que modificava la llei 12/2013 de cadena alimentària i introduïa l’obligació del contracte escrit i deixava fora de la llei determinades pràctiques perjudicials per al sector primari.

Ara es presenta la segona fase de la modificació de la llei per a millorar la cadena alimentària i donar resposta als llauradors i ramaders. El ministre ha defensat que la nova llei estarà basada en una directiva europea i això implica que qualsevol transacció en què almenys una part és espanyola estarà sotmesa a aquesta llei. El text, a més, afecta no sols els productes primaris, sinó també els transformats, i amplia el nombre de les pràctiques comercials considerades deslleials.

Acord per a prorrogar la PAC durant dos anys

D'altra banda, les institucions de la Unió Europea han arribat a un acord per a prorrogar les normes actuals de la política agrícola comuna (PAC), que haurien expirat en finalitzar l’any, durant dos anys més, de manera que es garanteixen les ajudes directes a productors i els fons per a desenvolupament rural fins al 2022. Es tracta, no obstant, d'un acord parcial entre els negociadors del Parlament Europeu i el Consell de la UE (els governs), ja que el text final depén de la dotació concreta de la PAC per a 2021 i 2022.

L'Eurocambra ha informat en un comunicat que, a més, l'extensió de la PAC facilita l'accés d'agricultors i ramaders a compensacions per "caigudes pronunciades d'ingressos" i per pèrdues provocades per esdeveniments meteorològics severs o brots de malalties en animals o plantes.

També et pot interessar