El govern valencià canvia la llei de l'horta per a permetre construir vivendes
Les modificacions responen a la necessitat d'abordar "carències i obstacles" de la norma aprovada el 2018 que l'executiu de Mazón considera agreujades per la riuada del 29 d'octubre
El ple del Consell ha aprovat este dimarts un decret per a modificar la llei de l'horta de València i el pla d'acció territorial d'ordenació i dinamització d'este entorn, de manera que obri la porta a construir vivendes i dotacions residencials en terrenys fins ara protegits. Així mateix, la reforma comporta la supressió del Consell de l'Horta, l'òrgan d'autogovern d'este paisatge agrari protegit des del 2018 amb la legislació aprovada pel Botànic.
El nou govern liderat per Carlos Mazón (PP) argumenta que escometre tots estos canvis és "una necessitat urgent" per a abordar "mancances i obstacles" que sorgien de la legislació i per a poder previndre noves inundacions després de la fatídica dana del 29 d'octubre, tal com ha explicat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, en la roda de premsa posterior al ple del Consell.
Per a l'executiu valencià, la llei vigent fins ara ha sigut un "fracàs" perquè no ha complit els objectius ni ha tingut en compte l'opinió dels municipis implicats. Defenen que les circumstàncies recents exigeixen "accions immediates" per a facilitar la rehabilitació i reconstrucció de l'horta, "un espai valuós per la riquesa agrària, natural, cultural i paisatgística". Entre altres qüestions, es busca agilitzar les obres de canalització d'alguns barrancs que es desbordaren durant la catàstrofe, com el de Poio o la Saleta.
Però, alhora, es fa un pas més enllà perquè s'introdueixen canvis en l'ordenació i dinamització de l'horta, amb "correccions addicionals" per a abordar la situació generada per les inundacions. D'esta manera, "s'aclareix el règim jurídic dels nuclis tradicionals legalment assentats al medi rural, i s'ha introduït l'ús residencial dotacional en Horta Grau 3, tant en els municipis directament afectats per la riuada com en altres localitats que també requerisquen solucions enfront de l'emergència residencial", explica l'administració autonòmica en una nota de premsa.
Eliminat el Consell de l'Horta
El decret llei aprovat pel Consell inicia el procés de dissolució del Consell de l'Horta de València amb l'objectiu de "simplificar estructures administratives, estalviar costos i evitar duplicitats". Les competències d'este ens les assumiran directament les conselleries de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, i d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca.
També es modifiquen diferents punts per a abordar amb urgència la rehabilitació d'infraestructures hidràuliques i evitar demores en l'inici d'obres que podrien afectar negativament la reconstrucció de les zones més afectades. Per a agilitzar les actuacions, el Consell ha suprimit el caràcter vinculant de l'informe previ de la conselleria competent en paisatge d'horta, en favor de l'"eficàcia administrativa".
S'introdueixen també correccions tècniques que busquen impulsar la recuperació de l'espai agrari. Així mateix, s'ha modificat la legislació sobre els enclavaments de recuperació de l'horta de València eliminant el límit temporal que impedia sol·licitar nous àmbits per a la seua declaració. El Consell considera que este impediment legal ha causat perjudicis a les persones propietàries i ha obstaculitzat la regeneració de terrenys.