Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Les grans energètiques espanyoles registren un 30% més de beneficis nets en el primer semestre

Iberdrola, que gestiona la hidroelèctrica de bombeig més gran d’Europa amb les preses de Cortes de Pallars, va guanyar 4.134 milions d'euros

Embassaments del complex hidroelèctric de Cortes - La Muela, a la Vall d'Aiora, que aprofita Iberdrola per a la producció energètica / À Punt NTC

En el primer semestre, Iberdrola va guanyar 4.134 milions d'euros, un 64% més, impulsada per la venda d'actius a Mèxic i un millor acompliment operatiu. Amb estos resultats, l’energètica que presideix Ignacio Sánchez Galán millora les previsions per al 2024 fins a situar el creixement del resultat net en el doble dígit (excloent-hi qualsevol plusvàlua per rotacions d'actius) des dels 4.803 milions d'euros del 2023.

A esta fita econòmica contribuiran l'aportació de les noves inversions en xarxes, les revisions de tarifes als Estats Units, el Regne Unit i el Brasil, i els 1.600 megawatts (MW) renovables que estan en construcció.

Les grans energètiques espanyoles —Iberdrola, Naturgy, Endesa i Repsol— van registrar un benefici net conjunt superior als 7.600 milions d'euros en el primer semestre d’enguany, i això suposa un 30% més que el mateix període de l’any passat, segons les informacions que estes companyies han remés al mercat i ha elaborat Efe.

Darrere d'esta evolució es troben, principalment, els números d'Iberdrola, que s'ha vist disparat el benefici en un 64% a conseqüència de la injecció extraordinària de 1.165 milions d'euros, fruit de la venda d'actius a Mèxic, que va derivar en una plusvàlua històrica per a la multinacional espanyola.

Tres d’estes companyies, Iberdrola, Endesa i Repsol, han presentat este dimecres els seus resultats.

Iberdrola millora previsions per al 2024

En el primer semestre, Iberdrola va guanyar 4.134 milions d'euros, un 64% més, impulsada per la venda d'actius a Mèxic i un millor acompliment operatiu. Amb estos resultats, l’energètica que presideix Ignacio Sánchez Galán millora les previsions per al 2024 fins a situar el creixement del resultat net en el doble dígit des dels 4.803 milions d'euros de 2023.

A esta fita econòmica contribuiran l'aportació de les noves inversions en xarxes, les revisions de tarifes als Estats Units, el Regne Unit i el Brasil, i els 1.600 megawatts (MW) renovables que estan en construcció.

Pel que fa al nostre territori, cal recordar que Iberdrola gestiona el complex hidroelèctric de Cortes - La Muela, a Cortes de Pallars, que aprofita les aigües del Xúquer per a la producció energètica i que és la hidroelèctrica de bombeig més gran de tot Europa.

Naturgy, en línia amb l'any passat

Naturgy va tindre un benefici net de 1.043 milions en el primer semestre, a penes un 0,2% menys que en el mateix període del 2023, a pesar del descens de preus de l'energia, amb el que supera el consens del mercat que els analistes fixaven en un poc més de 900 milions.

Es tracta dels primers resultats donats a conéixer per l'energètica des que Criteria Caixa, el seu primer accionista, que té un 26,7% del capital, va anunciar al juny que donava per acabades les negociacions amb la companyia emiratiana Taqa per a llançar una opa conjunta sobre Naturgy.

Esta companyia ha avançat que prepara un nou pla estratègic per al període 2025-2030 que serà “ambiciós i atractiu” per a tots els seus grups d'interés, i que preveu un benefici superior als 1.800 milions d'euros al tancament de 2024.

Endesa retrocedeix

D’altra banda, Endesa va guanyar 800 milions d'euros, un 9% menys, encara que creu que els signes de recuperació de la demanda apunten a un canvi de tendència.

La inversió en el semestre va ser de 924 milions d'euros, un 16% per davall, atés el propòsit de la filial del grup italià Enel d'“examinar més selectivament i amb criteris d'eficiència on comprometre capital de la companyia”.

Repsol augmenta el benefici

Repsol va obtindre un benefici net de 1.626 milions d'euros fins a juny, un 14,5% més en comparació amb el mateix període de 2023, el qual va estar marcat per la caiguda de la demanda i l'estabilització dels preus de les matèries primeres després d'encarir-se de manera notable per la guerra d'Ucraïna.

Això sí, el resultat net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis, va caure un 21,8%, fins als 2.126 milions d'euros, en un context condicionat pels baixos preus del gas i menors marges de refinament.

Empresa