Les grans firmes alacantines del calcer creen una empresa per gestionar els residus del sector

La iniciativa, on participen Pikolinos, Gioseppo i Mustang, pretén contribuir a reciclar i valoritzar aquests productes de compra habitual

Imatges d'arxiu d'una empresa de sabates
Imatges d'arxiu d'una empresa de sabates / À Punt NTC

A Espanya, cada any es compren entorn de 200 milions de parells de sabates, amb una rotació de vida mitjana de tres anys. D’aquests parells, el 95% va a parar a un abocador. La Comunitat Valenciana produeix el 65% d’aquest calcer, que suposa prop de 70 milions de parells a l'any (48 milions de tones). Si bé aquest negoci genera un valor total de 2.100 milions d'euros i 12.000 ocupacions directes, també produeixen 1,1 milions de tones de CO₂ a l’atmosfera.

Així ho ha assenyalat en un comunicat la societat sense ànim de lucre Gerescal, que formen grans empreses alacantines del sector del calcer, com Pikolinos, Gioseppo i Mustang, que ha posat en marxa una nova iniciativa per a gestionar els seus residus en matèria d'economia circular. 

L’objectiu és que el sector a escala nacional s'adapte plenament als canvis legislatius de la UE i donar més responsabilitat als productors. En el primer consell d'administració, fer aquest dimecres, han posat en marxa el seu treball amb vista a desenvolupar els mecanismes en un futur pròxim, com la incorporació en el sector de l'ecodisseny. 

El reciclatge i la valorització de calcer podria ser “una poderosa palanca” d'impacte, tal com ha assenyalat la presidenta de la societat i vicepresidenta de Pikolinos, Rosana Perán. A més, ha defensat la substitució de materials verges per altres reciclats. També s'ha estudiat l'ús de materials reciclats i la gestió adequada del calcer al final de la vida útil, per a “evitar que acabe a l'abocador i complir amb la nova legislació sobre residus”.

També et pot interessar

stats