Guia per a diferenciar entre el mercat elèctric lliure i el regulat

Tres quarts de la població desconeix quina és la diferència entre els dos tipus de tarifes elèctriques

Quin tipus de factura elèctrica tinc?
Quin tipus de factura elèctrica tinc? / À Punt NTC

“Solament els tontos que segueixen amb la tarifa regulada marcada pel govern paguen aquell preu". Aquesta frase que va deixar caure entre rialles el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, en la presentació de la futura gigafactoria de Sagunt, va desencadenar el terratrèmol mediàtic. Però, som realment tan tontos els clients de les companyies energètiques? O la qüestió és, com quasi tot el que envolta el subministrament elèctric a Espanya, més complex del que sembla?

A l’enuig per una escalada pràcticament imparable dels preus de l’electricitat se suma ara el malestar per una flagrant desconnexió entre l’oligarquia que controla la producció i distribució de l’energia i el gruix d’una clientela que rep mensualment factures quasi inintel·ligibles. 

Segons una enquesta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de desembre del 2020, el 74% dels clients de la llum i el 82% del gas no sabia quina era la diferència entre una tarifa en el mercat lliure i una en el mercat regulat, tot i que l’opció a triar entre una i l’altra existeix des de 2009. La major part dels ciutadans, fins i tot, desconeixen com saber quin tipus tenen contractat, quin mercat és més convenient segons el consum que realitze i que existeix de fet la possibilitat de canviar de tarifa en qualsevol moment. 

Què són i en què es diferencien les tarifes en el mercat regulat i en el mercat lliure? 

Des que va entrar en vigor la liberalització del mercat elèctric a Espanya fa tretze anys, el preu de la llum es pot fixar a través de dos mercats: el lliure i el conegut com regulat que rep el nom en el cas de l'electricitat de preu voluntari al xicotet consumidor (PVPC per les sigles en castellà) i tarifa d’últim recurs (TUR) en el cas del gas. Les factures en ambdós mercats tenen components comuns, que corresponen als impostos (l’impost especial sobre l’electricitat, d’un 5,11%, i l’IVA, d’un 21%) a les despeses de la distribució i el transport de l’electricitat. 

El component que varia entre les dues tarifes és el cost de producció de l’electricitat. En el cas de la tarifa regulada o PVPC, el preu, supervisat pel govern, el defineix sense correccions el mercat majorista; és a dir, aquest preu del pool que s’ha convertit en un constant en els titulars de premsa dels darrers mesos. La fluctuació diària d’aquest mercat, mogut per les tensions entre oferta i demanda i per un complex sistema de fixació de preus, fa que aquest valor s’actualitze contínuament i, per tant, que els clients d’aquesta tarifa estiguen molt exposats als increments puntuals dels preus de l’energia. 

A Espanya, només hi ha huit companyies autoritzades per a oferir contractes en el mercat regulat, i els clients han de tindre una potència contractada inferior als 10 kWh. Tindre aquest tipus de tarifa és un requisit necessari per a rebre ajudes destinades als consumidors vulnerables, com el bo social. Aquest servei és, a més, el que es va veure afectat pel canvi en l’estructura de la factura elèctrica basada en discriminació horària que va entrar en vigor el juny de 2021. 

En el mercat lliure, per la seua part, el preu el fixen directament cadascuna de les més d’un centenar d’empreses comercialitzadores amb els seus clients, i aquest preu és fix durant el període de duració del contracte, que per norma general és d’un any. Les companyies poden fer ofertes o descomptes, la qual cosa no està permesa amb el servei PVPC. 

El darrer any més d’1,2 milions de llars van canviar el contracte al mercat lliure atretes per aquestes ofertes, però les últimes dades del CNMC (prèvies a la crisi derivada de la guerra a Ucraïna) revelen que al voltant de 10 milions i mig de llars espanyoles, prop d’un 40%, encara tindrien factures en el mercat regulat. 

Com puc saber quin tipus de tarifa tinc?

La manera més senzilla de saber quin tipus de tarifa tenim contractada és fixar-nos en la capçalera de la factura, on trobarem el nom de la comercialitzadora que ens subministra la llum. Els grups energètics autoritzats per a oferir contractes en el mercat regulat també en poden oferir en el mercat lliure, però en cadascun dels casos ho fan a través d'una empresa comercialitzadora diferent.

Els noms de les comercialitzadores més reconeixibles són les que operen en el mercat lliure, com ara Iberdrola, Endesa, Repsol o Naturgy, mentre que en el mercat regulat els mateixos grups empresarials operen amb noms com Curenergía, Energía XXI, Régsiti i Gas&Power, respectivament. 

Logos de les comercialitzadores dels principals grups energètics en el mercat lliure i regulat
Logos de les comercialitzadores dels principals grups energètics en el mercat lliure i regulat / Elaboració pròpia a partir de CNMC

Així, per exemple, si tens contractada una tarifa d’Iberdrola en el mercat lliure, en l’encapçalament de la teua factura trobaràs el nom Iberdrola Clientes SAU, mentre que si tens contractat el servei en el mercat regulat o PVPC, la teua comercialitzadora serà Curenergía Comercalizador de Último Recurso SAU 

Altres maneres de comprovar el teu tipus de tarifa és buscar dins de l’apartat del rebut de la llum en què especifiquen detalls del contracte si trobem les sigles PVPC corresponents a la tarifa regulada. També podem consultar la informació en l’àrea de clients del web de la nostra companyia. 

Amb quina tarifa pague més?

Els clients amb tarifa regulada, que depenen de la fluctuació de preus del mercat majorista, han hagut de suportar els rècords històrics que la llum ha anat trencant des del passat estiu. En conseqüència, han pagat factures fins a tres voltes superiors als clients del mercat lliure. Això pel que fa a l’electricitat, perquè en el cas del gas passa més prompte al contrari, ja que els clients de tarifa en el mercat lliure han pagat un 160% més que els que tenen una tarifa d’últim recurs (TUR) o mercat regulat. 

L’augment tan significatiu de preus que ha experimentat la tarifa regulada de l’electricitat ha deixat en dubte els suposats avantatges de la discriminació per franges horàries que afecta la seua clientela des del juny passat, i també ha condemnat els beneficiaris d’ajudes com el bo social a uns rebuts amb preus desbocats. 

En conseqüència, el context actual pareix indicar que és més probable aconseguir preus més barats amb una tarifa en el mercat lliure, però no sempre és així, i a més, el panorama pot variar significativament en els mesos vinents.

D’una banda, Facua va advertir aquest dijous que les ofertes del mercat lliure s’estan encarint de forma important i que un nombre creixent d’elles ja resultaven més cares que la tarifa regulada. L’organisme explica que, segons l’oferta triada, la factura de la llum en el mercat lliure podria variar fins a un 33%. D’entre totes les ofertes de mercat analitzades per Facua, CHC Energia i Holaluz van ser les comercialitzadores amb els preus més elevats. 

Per aquest motiu, és fonamental revisar acuradament el preu que estableix la nostra comercialitzadora, tindre en compte que aquest s’actualitzara en el termini del període establert en el contracte, i que per norma general, es renovarà de manera automàtica.

D’altra banda, també cal destacar un factor que serà determinant en els dotze mesos vinents: la baixada del preu de l’electricitat que s’espera gràcies a l’acord d'Espanya i Portugal amb la Comissió Europea per a la limitació del preu del gas a 50 euros per MWh només beneficiarà els usuaris de tarifa regulada. Segons els càlculs, el preu en aquestes tarifes podria retallar-se fins a quedar-se en un terç de l'actual.  

També et pot interessar

stats