Per què hi ha vaga a l'administració pública?

La proposta de reforma de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EDEB) ha posat en peu de guerra una part dels sindicats, que reclamen solucions a l'alta temporalitat, la més alta de la UE, facilitant la consolidació dels interins

Interins, protesten per l'elevada precarietat davant el Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu
Interins, protesten per l'elevada precarietat davant el Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Intersindical, CNT, CGT i la Coordinadora Valenciana d’Empleats Públics en Frau de Llei han convocat una vaga general al conjunt de les administracions públiques aquest divendres per a reclamar solucions per al personal temporal i interí. Expliquem a continuació les claus de la vaga.

A qui es convoca?

S'estén al conjunt de treballadores i treballadors públics, siga com siga la modalitat de la seua relació laboral, de l'Administració General de l'Estat, l'autonòmica, les diputacions, l'administració local, les agències i empreses públiques, entitats de dret públic i universitats. 

Què es denuncia?

Els sindicats convocants exigeixen solucions contra l'alta taxa de temporalitat dels treballadors públics, que estimen en vora el 30%, la major de la Unió Europea. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat que la pràctica contradiu les directives comunitàries i ha instat el govern espanyol a millorar la protecció del treballadors i a establir sancions dissuasives que previnguen els abusos a les administracions.

Els sindicats reclamen modificar l'Estatut de l'Empleat Públic (EDEB) perquè penalitzen les administracions que abusen de la temporalitat, i consolidar el llocs de treball de les persones que es troben en situació temporal i interina.

Quants treballadors temporals hi ha?

Els sindicats estimen que prop de 800.000 persones es troben en situació interina o temporal a l'administració a tot Espanya, d'una plantilla de vora 2,6 milions de treballadors i treballadores públics que registra l'última EPA.  La temporalitat del sector públic (30,4%) supera la del privat (22%) 

A la Comunitat Valenciana hi treballen 237.000 persones a l'administració, de les quals vora 150.000 ho fan a l'autonòmica, 56.000 a la local i 35.000 a l'estatal. L'informe de fiscalització de les despeses de l'administració autonòmica valenciana estima que en 2019 hi havia més de 24.00 funcionaris interins i 34.000 estatutaris i laborals en situació temporal.

Quin ha sigut el detonant?

La convocatòria, què s'estava preparant per a la tardor, s'ha accelerat per la proposta de reforma de l'EDEB que ha portat a la taula de negociació el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, que lidera Miguel Iceta. Aquesta implica el despatxament automàtic del personal interí quan han passat tres anys sense que es convoquen les seues places i deixa en suspens temporalment la cobertura del lloc. Les organitzacions sindicals convocants consideren que penalitza molt més els treballadors que no l'administració responsable del frau, com demana la UE.

Per què no participen els sindicats majoritaris?

Els sindicats majoritaris, UGT, CCOO i CSIF, s'han desvinculat de la proposta. Participen en la taula de negociació amb el ministeri, a diferència de les organitzacions convocants, i consideren que encara hi ha marge de reconduir la situació.

Consolidació sense oposicions?

Les organitzacions defenen una consolidació que no passe necessàriament per les proves d'oposició, ja que entenen que penalitzaria els treballadors de major antiguitat i que, per tant, han patit durant més anys el frau. "Formules n'hi ha, com l'extinció del contracte a la fi de la relació laboral, però falta la voluntat política", assegura Rafael Reig secretari d'organització de la Intersindical, una de organitzacions convocants. "El problema s'ha fet tan gran per l'abús continuat de l'administració, que ara la solució és tan complexa que podríem escriure una tesi doctoral", lamenta Reig.

També et pot interessar

stats