"Històricament desastrós": AVA-Asaja xifra en 570 milions les pèrdues en el camp valencià durant el 2020
Asseguren que l'impacte de la Covid-19 ha sigut devastador per al sector, unit a les anomalies meteorològiques i els robatoris.
L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha qualificat l'any agrari d'"històricament desastrós". Asseguren que les pèrdues superen els 570 milions d'euros i que l'impacte de la Covid ha sigut devastador. Per a 2021 avancen que continuaran lluitant per uns preus justos.
El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha fet un balanç "negatiu" de 2020, un any marcat per la Covid-19 que ha deixat unes pèrdues sobre l'esquena del món agrícola i ramader valencià que ha desgranat així: 165 milions per rendibilitat, 200 milions per anomalies climàtiques, 150 milions per restriccions fitosanitàries, 30 milions per danys de la fauna i 25 milions per robatoris.
Aguado ha explicat que no totes les activitats han viscut la mateixa situació, sinó que 16 activitats agropecuàries han anat molt malament, cinc bé i cinc regular. En concret, són 12 els cultius que han patit "problemes molt greus" i són el raïm, la creïlla, la ceba, el meló d'Alger, el pimentó, la tomaca, la carxofa, el caqui, l'oliva, l'ametla, la flor i les plantes ornamentals. Per contra, han salvat la cara raonablement bé els cultius d'alvocat, kiwi, garrofa i els cereals. A mitjan camí estan els cultius que han anat de manera "regular", com són els cítrics, l'arròs, la magrana, la xufa i l'agricultura ecològica. En el cas de la ramaderia ha sigut un "mal any", només el porcí ha millorat impulsat per l'exportació i la pesta porcina africana a la Xina.
Reclamen preus justos
Els agricultors reclamen preus justos per als seus productes i asseguren que la llei de la cadena alimentària no funciona. Davant aquesta situació, Aguado ha instat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, a "buscar aliats a Brussel·les" per a desenvolupar una llei de la cadena alimentària europea "potent i radical, a l'hora de defendre l'anella més feble". "No volem arribar a les dades de França, on se suïcida un agricultor cada cinc dies", ha implorat.
També ha exigit al ministre que alce la veu a Europa per a aconseguir un bon acord en la Política Agrària Comuna (PAC), que segons Aguado deixarà la Comunitat Valenciana com la regió "més perjudicada" i espera que la Generalitat es moga també per a eliminar la discriminació a la qual s'enfronta el camp valencià.
Arribada de grans fons estrangers
A més, denuncien que fons inversos estrangers estan comprant terres i empreses valencianes, sobretot del sector citrícola, per la seua elevada rendibilitat, mentre que ells estan abandonant les seues terres perquè quasi no poden sobreviure. AVA-Asaja adverteix que el futur del camp valencià és complicat perquè, entre altres coses, no hi ha joves que vulguen agafar el relleu. Les terres sense cultivar han augmentat en més de 1.300 hectàrees a la Comunitat Valenciana que lidera el rànquing espanyol de terres ermes.