Home, major de 36 anys i amb nivell educatiu alt: el perfil més freqüent que teletreballa
Un estudi de la Universitat de València revela la necessitat de implantar protocols de desconnexió digital i millorar la formació digital
Home, major de 36 anys, amb nivell socioeconòmic i educatiu alt i que forma part d’empreses grans o del funcionariat. És el perfil dels assalariats de la Comunitat Valenciana que teletreballen. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi, que ha dut a terme la Universitat de València, i que també revela que, malgrat l’augment del teletreball arran de la pandèmia, vora el 40% de les empreses estan "poc" o "gens" preparades, pel que fa als mitjans tècnics, per a treballar a distància. La majoria de companyies tampoc han formalitzat per escrit la possibilitat de treballar fora de l’oficina.
En la majoria dels casos, vora un 60% dels enquestats ho manifesten, les empreses no preveuen un protocol de desconnexió digital. Per això, una de les recomanacions que es desprenen d’aquesta anàlisi és la implantació de protocols de desconnexió digital.
Un altre dels consells pels quals advoca aquest estudi, dut a terme a partir d’una enquesta a 2.026 persones entre 16 i 65 anys, és la necessitat que els càrrecs intermedis i els supervisors del teletreball reben formació específica per a aquesta tasca.
A més d’aquesta mancança, també s’ha de promocionar la formació en eines digitals per a poder treballar a distància.
Dissenyar treballs que resulten motivadors per als treballadors, a banda d’oferir la possibilitat de teletreballar com una opció voluntària i no com una imposició són dues claus més que, des del punt de vista de l’estudi, cal adoptar.
D’aquesta radiografia del teletreball es desprèn que el treball a distància es manté i l'ocupació a les plataformes digitals creix a la Comunitat Valenciana. De fet, més de 900.000 persones teletreballen i més de 400.000 ho fan en plataformes digitals.
L’estudi va una crida a millorar les condicions laborals dels assalariats que no treballen físicament a l’empresa, com apunta Adrián Todolí, professor de Dret del Treball de la Universitat de València: "S'han reduït el nombre de falsos autònoms, però encara en queden molts", apuntava.
En aquest sentit, Enric Nomdedéu, secretari autonòmic d'Ocupació, admetia que cal millorar les condicions de teletreball: "Hem de vigilar les condicions de treball, la falta de desconnexió que genera problemes psicològics, les condicions que cadascú té en sa casa", admetia
Todolí afegia que "al 40% de teletreballadors no se'ls aplica la llei del teletreball perquè la jornada és inferior a 30% i estan als llimbs". Per això, complir les condicions laborals és essencial perquè no sols el treball, sinó el teletreball es faça en condicions dignes.