Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Hosbec alerta del "caos" que podria generar el "nou part de viatgers"

Segons la patronal hotelera, la nova normativa "amplia les obligacions de les empreses a recollir dades que no es limiten als documents oficials"

La recepció d'un hotel en una imatge d'arxiu / Shutterstock / Drazen Zigic

La patronal hotelera de la Comunitat Valenciana, Hosbec, s'ha sumat a "l'alerta pel caos" que, segons sosté, "provocarà el Ministeri de l'Interior amb el nou part de viatgers", una normativa que entraria en vigor el pròxim 1 d'octubre.

En un comunicat, Hosbec ha afirmat que el sector turístic espanyol va tindre coneixement "el 27 d'octubre de 2021", a través del BOE, "amb sorpresa i sense cap mena de consulta prèvia per part del Ministeri de l'Interior, de la publicació del Reial decret 933/2021, de 26 d'octubre, pel qual s'estableixen les obligacions de registre documental i informació de les persones físiques o jurídiques que exerceixen activitats d'hostalatge i lloguer de vehicles de motor".

Després d'analitzar les noves obligacions establides per la normativa i arran de l'entrada en vigor pròxima, els operadors turístics espanyols van alertar del "possible caos que podria generar-ne l'aplicació i van manifestar la seua inquietud". A més, la patronal va assenyalar que és "impossible complir els requisits exigits pel Reial decret".

Hosbec ha detallat que "la normativa imposa nous requisits per al registre dels viatgers que s'allotgen en establiments turístics, així com la transmissió d'estes dades per mitjà d'una plataforma dissenyada pel Ministeri de l'Interior".

"Els operadors turístics van assenyalar que esta plataforma s'havia demostrat molt ineficient, fet que feia impossible la recollida i transmissió d'estes dades", ha assegurat la patronal.

Segons la nota de premsa de l'organització empresarial hotelera, a conseqüència de les protestes de les empreses el Ministeri va decidir "prorrogar l'entrada en vigor en dos ocasions": primerament, amb una ampliació fins al 2 de novembre del 2023 i, després, amb l'ampliació fins a l'1 d'octubre del 2024.

Hosbec ha mostrat el seu "acord total" amb la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), que apunta que “és incomprensible l'encabotament dels responsables del Ministeri de l'Interior, sota la direcció del ministre Fernando Grande-Marlaska, a provocar un caos per als col·laboradors del Ministeri i a generar una amenaça de grans multes i sancions a tots els que no actuen sota uns nous paràmetres que, al nostre juí, són incomplibles i il·legals, i que provocaran la pèrdua segura d'informació sensible sobre els viatgers i un augment de responsabilitat sobre dades no comprovables".

"És impossible recaptar les dades"

Segons Hosbec, el Reial decret 933/2021 "amplia les obligacions de les empreses a recollir dades que no es limiten a les que apareixen en documents oficials (com DNI i passaport), com ara: mètodes de pagament, transacció econòmica i dades del contracte com el domicili actualitzat del client, telèfon mòbil o correu electrònic de l'usuari, que a més només poden ser recollits de manera manual".

Per als hotelers, és "impossible recaptar i certificar l'autenticitat d'algunes d'estes dades, per la qual cosa això provocaria un caos organitzatiu en les recepcions en perjuí dels usuaris i contravindria flagrantment les normes de minimització de dades de les directives europees i la seua protecció".

En vista de la immediata entrada en vigor, l'1 d'octubre, d'este reial decret, "Cehat ha manifestat la necessitat de reunir-se novament amb el secretari d'Estat o el ministre de l'Interior, sense resposta per part del Ministeri, la qual cosa ha provocat un gran malestar en tot el col·lectiu i la posada en marxa dels seus serveis jurídics per a impedir-ne l'aplicació", diu el comunicat d'Hosbec.

També et pot interessar