Ibáñez vol que el sector tauleller exporte més pel port de Castelló, ja que el 84% ho fa per València
El president de l'Autoritat Portuària de Castelló destaca que els conflictes internacionals afecten de manera notable les exportacions i el tràfic de mercaderies ha baixat un 20% en el primer semestre de l'any
El nou president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, s'ha marcat com a objectiu augmentar les exportacions de les empreses taulelleres de Castelló que ara opten majoritàriament pel port de València.
En aquests moments, només el 16% del taulell que s'exporta ix per Castelló i el 84% restant ho fa per València. Segons ha explicat Ibáñez en una entrevista a Les notícies del matí, "històricament hem arribat a ser un 60% per València i un 40% per Castelló".
La província de Castelló concentra el nombre més gran i les més significades empreses taulelleres espanyoles i, malgrat això, la indústria ceràmica exporta pel port de València.
L'objectiu és revertir aquesta situació fent-los veure als empresaris els avantatges del port de Castelló, ja que creu que hi ha un "desconeixement" sobre les rutes i destins des de Castelló.
"Jo faig una crida a l'empresari tauleller de la província que si som el port de destinació de la seua matèria primera, no té sentit que no siguem un port d'eixida del producte acabat i aquesta és la lluita en la qual estem".
Jo faig una crida a l'empresari tauleller de la província que si som el port de destinació de la seua matèria primera, no té sentit que no siguem un port d'eixida del producte acabant i eixa és la lluita en la qual estem.
El port d'Espanya amb les taxes més barates
Per a això, ha destacat que estan fent un esforç per a fer "més atractiu" el port de Castelló. "Som el port amb les taxes més barates i hem fet una rebaixa del 40%". Així, destaca que per a les taulelleres des d'aquest punt de vista "som més rendibles".
Però, a més, en estar situades les empreses a Castelló els seus costos de transport són més baixos. "Eixir per València li costa al conjunt del sector 40 milions d'euros més a l'any del que li costaria per Castelló", ha apuntat.
Cau un 20% el tràfic de mercaderies del port
D'altra banda, el president del port ha destacat que els conflictes internacionals afecten ja de manera notable les exportacions de la província de Castelló. El tràfic de mercaderies al port de Castelló ha baixat un 20% en el primer semestre de l'any respecte als primers sis mesos de l'any passat.
La guerra per la invasió russa d'Ucraïna, el conflicte diplomàtic entre el govern de Pedro Sánchez i Algèria i ara la guerra entre Israel i Palestina ha afectat greument els principals mercats exportadors, en productes del sector tauleller, com la terra, la ceràmica o els esmalts, tal com ha indicat Rubén Ibáñez.
Per a revertir la situació actual aposta per posar el focus en tràfics més tradicionals com el granel líquid i també ser un destí important per al tràfic de cereals i noves propostes com l'hidrogen verd.
Finalment, Ibáñez ha avançat que en el primer trimestre de l'any es licitarà l'estació intermodal que "ens donarà un plus" i també s'ha mostrat confiat que els pressupostos de la Generalitat incloguen una partida per a la creació d'un hub tecnològic al recinte del port.