Indignació per la retirada a la Comissió Europea de la proposta del tractament en fred a taronges sud-africanes
Els citricultors valencians han denunciat pressions per part de Sud-àfrica per a bloquejar una mesura que evitaria la importació de plagues. El Consell exigirà que la Comissió Europea torne a incloure la proposta en l'orde del dia de la pròxima reunió
La Comissió Europea retarda una setmana més l'aprovació del tractament en fred per a les taronges importades de països tercers. És una reclamació històrica de la citricultura valenciana que s'havia d'aprovar aquest divendres després d'una votació que finalment no s'ha produït.
Els citricultors valencians havien denunciat pressions per part de Sud-àfrica per a bloquejar una mesura que evitarà la importació de plagues. Dimarts que ve el ministre d'Agricultura, Luis Planas, es reunirà amb la comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària.
El sector agrícola valencià ha mostrat la seua "indignació". Segons explica Intercitrus en un comunicat, la Comissió Europea va proposar l'aplicació d'un cold treatment en trànsit per a la taronja procedent de països amb presència de falsa arna (el que afecta fonamentalment, en aquest cultiu, a Sud-àfrica i Zimbàbue) en el marc del Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos (SCoPAFF) de l'1 de febrer.
El Consell exigirà que la Comissió Europea torne a incloure en l'orde del dia de la pròxima reunió la proposta d'aplicar el tractament en fred perquè s'aprove. La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha qualificat de "molt greu" que l'executiu comunitari "puga posar en perill la citricultura valenciana i altres cultius i espècies vegetals europees per no sol·licitar el tractament en fred a les importacions de taronja procedents, fonamentalment, de Sud-àfrica i Zimbàue".
Mollà ha afegit que la Generalitat "analitzarà amb els responsables del sector i el Ministeri d'Agricultura les mesures que cal emprendre per a aconseguir que s'aplique el tractament en fred i evitar que la plaga de la falsa arna puga estendre's a Europa".
El canvi de reglament venia avalat per un informe científic de l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA) i va ser exposat públicament per a realitzar al·legacions al març i abril a la UE i en l'Organització Mundial del Comerç (OMC). La Comissió va abaixar aleshores un escaló i va presentar una nova proposta de tractament de fred més flexible.
"No obstant això, a l'hora de la veritat, quan havia de limitar-se a complir l'orde del dia, debatre'l i votar-lo en aquest comité, la proposta ha sigut retirada per l'executiu comunitari mateix, sense ni tan sols sotmetre-la a votació", diu Intercitrus.
"Malgrat el suport en bloc a la mesura del conjunt de països mediterranis, malgrat la bona faena tècnica i polític dels últims mesos del Ministeri d'Agricultura espanyol i de la Generalitat braç a braç amb el sector, i fins i tot malgrat el compromís manifestat per escrit al sector per la mateixa comissària de Sanitat i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides –que va garantir que el tractament s'aplicaria abans de l'inici de la campanya comercial de l'hemisferi sud– la mesura no ha sigut ni tan sols considerada".
Segons el parer de tots els membres d'Intercitrus "la Comissió i la mateixa comissària, no sols ha traït a la seua pròpia paraula, sinó que ho ha fet al conjunt del sector citrícola europeu i ha tornat a evidenciar que els interessos de Sud-àfrica i els països importadors estan molt per damunt de la defensa de la sanitat vegetal de l'agro continental".
Malgrat la "gran decepció i sorpresa per l'esdevingut", Intercitrus confia que el debat "es reprenga immediatament amb una proposta de la Comissió.
Des de la Unió de Llauradors exigeixen al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que trasllade aquest assumpte d'Estat al mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè es trasllade al Consell de ministres del pròxim 24 de maig a fi que el tractament de fred siga una realitat des d'aquesta mateixa campanya d'importació.
"Ja en tenim prou amb el Delottococcus aberie (cotonet) importat de Sud-àfrica que estem patint en la major part del territori citrícola valencià o la Xylella en el nord d'Alacant i que ens causa greus pèrdues econòmiques als productors i un major esforç inversor a les diverses administracions, entre elles la Comissió Europea, per al control i la prevenció en sanitat vegetal, com perquè ens entre una nova plaga", ha asseverat el secretari general de la Unió, Carles Peris.
El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha declarat que aquesta notícia és "humiliant" i ha assegurat "no entendre com Alemanya i Holanda insulten d'aquesta manera a un soci com Espanya i tenen carta blanca per a ser amos i senyors i imposar el seu criteri". Per això, insta el president Sánchez a anar a Brussel·les a "demanar justícia".
En la mateixa línia, Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya ha lamentat "profundament la retirada de la votació, que impedirà l'adopció immediata d'una mesura fonamental per a protegir la sanitat vegetal de les 600.000 hectàrees de plantacions comunitàries de cítrics".
El president del grup de Treball de Cítrics de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya i de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Cirilo Arnandis, creu que "la decisió produeix una mescla a parts iguals de sorpresa i indignació i posa en risc, una vegada més, el nostre sector davant els interessos de tercers països o d'altres sectors productius".
Igualment apunta que "la Comissió Europea ha d'explicar, com més prompte millor i amb total claredat i transparència, les raons per les quals no s'ha produït la votació, últim tràmit d'un procés que ha durat mesos, així com els passos que pretén donar sobre aquesta qüestió en el futur més immediat".