La inflació dels aliments frena al 2,5% en juliol per l'abaratiment de l'oli i la fruita

Els preus moderen set dècimes l'alça a la Comunitat Valenciana i se situen en nivells de febrer, al 2,7%

Una dona agafa una botella d'oli de la prestatgeria d'un supermercat
Una dona agafa una botella d'oli de la prestatgeria d'un supermercat / Shutterstock

La inflació dels aliments cau amb força al juliol, més de punt i mig a la Comunitat Valenciana, per l'abaratiment de l'oli i les fruites. Segons les dades difoses este dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus en general experimenten un retrocés en el sèptim mes de l'any, una tònica que segueix els passos del conjunt espanyol, però més accentuada.

Els percentatges definitius de l'Índex de Preus al Consum (IPC) confirmen les xifres avançades al juliol per a Espanya i tanquen el mes amb un increment interanual del 2,7% al territori autonòmic, fet que suposa una contracció de set dècimes respecte de juny. Vol dir que la inflació continua a l'alça, però significativament més moderada i en nivells de febrer, després dels vaivens i pujades registrats en els darrers mesos. La taxa valenciana d'IPC general, a més, es queda una dècima per sota de la mitjana estatal, que és del 2,8%.

El descens de la inflació este estiu s'atribueix fonamentalment a la bona evolució dels preus dels aliments i a la reducció de l'electricitat. Però, en el cas valencià, el fre en el cost de la cistella de la compra és més acusat, encara que a escala estatal i se situa en mínims en quasi tres anys, al 2,5%. Són sis dècimes per davall de la mitjana de totes les comunitats autònomes i el percentatge més baix des d'octubre del 2021.

La taxa subjacent, que exclou del càlcul aliments i energia per a eliminar la volatilitat que comporten, arriba a mitjan estiu al 2,7% a les comarques valencianes, una dècima per davall de la mitjana estatal. Es tracta del nivell més baix en més de dos anys i mig —des de gener del 2022— i s'emmarca en la desacceleració de preus gradual projectada per la majoria de les veus expertes de cara a finals d'any. En variació mensual, els preus a la Comunitat Valenciana descendiren mig punt.

L'oli d'oliva, un 38% més car que l'any passat

L'INE remarca que en la moderació del preu dels aliments ha influït especialment l'abaratiment de la fruita i dels olis i greixos, que contrasta amb les pujades que vam experimentar fa just un any i, a més, coincideix amb l'eliminació de l'IVA de l'oli d'oliva des de l'1 de juliol. De fet, només en l'últim mes este producte ha abaixat un 5,5% el preu. Ara bé, a pesar que el govern espanyol ha decidit incloure'l en el grup d'aliments bàsics que es beneficia de tindre l'impost al consum en el 0%, ara mateix encara és un 38,3% més car que en juliol del 2023.

La fruita està també este mes entre els aliments que ha contribuït a la contracció dels preus. A la Comunitat Valenciana la inflació mensual de la fruita fresca s'ha quedat en negatiu (-3,8%), segons les rúbriques que desglossa per autonomies l'ens estadístic. Destaca també, però en perspectiva anual, l'abaratiment de la llet, que costa un 3% menys que fa dotze mesos. I anant més al detall: altres productes de primera necessitat pels quals haurem de pagar ara menys que fa un any són la mantega (-2%), les pastes alimentàries (-0,9%) les farines (-0,4%) o els fruits secs (-0,4%).

Sense treva en el turisme

Per sext mes consecutiu, l'hoteleria i la restauració continuen sent el grup que més a l'alça arrosseguen els preus a la Comunitat Valenciana. La inflació es manté per damunt del 5% en estiu. D'acord amb les dades de l'INE, els paquets turístics nacionals són hui dia un 9,9% més cars que fa un any. Allotjar-nos en un hotel, hostal o pensió ens costarà un 4,9% més, mentre que fer-ho en un càmping, alberg o recinte semblant ens suposa una despesa un 4,7% superior a la butxaca. I dinar a restaurants o cafeteries s'ha encarit un 4,6%.

La partida de l'habitatge, que inclou l'electricitat, l'aigua i el gas, també registra una inflació en positiu, del 3,4%. El percentatge, tot i això, és més de dos punts i mig inferior al registrat en juny, gràcies fonamentalment a l'abaratiment de la llum que arriba en ple estiu.

També et pot interessar

stats