La inflació dels aliments es modera al 2,3% a l'agost per l'abaratiment de l'oli i els llegums

L'increment dels preus a la Comunitat Valenciana es desaccelera per tercer mes consecutiu i l'IPC anual es queda en el 2,2%, el percentatge més baix des del juny del 2023

Un carret de la compra davant d'un aparador d'un supermercat
Un carret de la compra davant d'un aparador d'un supermercat / Shutterstock

L'estiu acaba amb una baixada significativa de la inflació dels preus tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana. Ací, la variació interanual de l'índex de preus de consum (IPC) a l'agost és del 2,2%, una dècima per davall del conjunt estatal (2,3%) i cinc menys que en el mes anterior, segons dades difoses este dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Darrere d'esta desacceleració dels preus està l'abaratiment dels carburants i lubrificants i també de l'alimentació. Este grup de productes, de fet, tanca el huité mes de l'any en una taxa interanual del 2,3%, dos dècimes menys que la dada nacional (2,5%) i la menor en pràcticament tres anys, des d'octubre del 2021.

La taxa subjacent, que exclou del càlcul aliments i energia per a eliminar la volatilitat que comporten, es queda en el 2,6% a les comarques valencianes, una dècima per davall de la mitjana estatal. Es tracta del nivell més baix en més de dos anys i mig —des de gener del 2022—. En variació mensual, els preus pujaren mig punt.

El que volen dir tots estos percentatges és que la inflació continua a l'alça, però es modera molt més que en els mesos precedents i ara mateix està en nivells del juny del 2023, després dels vaivens lleugers d’enguany. Un IPC anual del 2,2% implica que una persona corrent haurà de pagar 102,2 euros pel mateix producte que dotze mesos abans li'n costava 100. En qualsevol cas, les dades conegudes hui evidencien com tot Espanya està ja en la recta final de la crisi de preus que ha colpejat les famílies des de l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna, que va disparar el cost de l'energia. I els pronòstics de les veus expertes de cara a finals d'any coincideixen a projectar una desacceleració gradual dels preus.

L'INE atribueix el descens que ha experimentat la inflació en agost fonamentalment a dos sectors. Un, el dels transports, que s'abarateix a causa de la reducció dels preus de la gasolina i el gasoil. A la Comunitat Valenciana, es queda en negatiu a l’-1,6%, una davallada de quasi quatre punts respecte al juliol. L'altre, el de l'alimentació, que ha portat de cap les famílies en els dos últims anys, perquè ha sigut —junt amb l'electricitat— el més afectat per l'espiral alcista dels preus. La cistella de la compra torna a encarrilar-se a poc a poc, després d'haver patit una inflació interanual per damunt del 17% en el pitjor moment de la crisi, i tanca l’agost al 2,3%. En a penes tres mesos, el percentatge s'ha reduït a la meitat. Segons l'estadística oficial, el comportament a la baixa de les últimes setmanes està motivat per l'abaratiment dels olis i greixos i dels llegums i hortalisses, que contrasten amb les pujades rellevants que registraren els preus en agost del 2023.

Els paquets turístics continuen desbocats

En sentit contrari destaca el grup d'habitatge, en què l'INE enquadra l'electricitat, l'aigua i el gas. Estes formes d'energia creixen un punt percentual en un mes i situen la inflació interanual en el 4%. I un altre sector que no es modera és el del turisme, després d'un estiu marcat per un auge massiu dels preus dels paquets vacacionals. Per sèptim mes consecutiu, el turisme i l'hoteleria continuen estant entre els grups que més a l'alça arrosseguen els preus a la Comunitat Valenciana. D'acord amb les dades de l'INE, els paquets turístics nacionals són hui dia un 12,2% més cars que fa un any. Allotjar-nos en un hotel, hostal o pensió ens costarà un 6,4% més, mentre que fer-ho en un càmping, alberg o recinte semblant ens suposa una despesa un 4,7% superior a la butxaca. I dinar a restaurants o cafeteries s'ha encarit un 4,5%.

L'oli d'oliva comença a afluixar

Dels components de la cistella de la compra, l'oli d'oliva continua sent el que més s'ha encarit: el preu és un 25% més car que fa un any i dobla per molt el que tenia en gener del 2021. Tot i això, si es compara amb el juliol, cau un 1,7% i encadena quatre mesos a la baixa en taxa mensual. Altres productes d'alimentació que han disparat el preu en l'últim any són el xocolate (16,9%), els sucs de fruites i vegetals (16,2%), les creïlles (12,3%), el cacau i el xocolate en pols (10,7%) i la carn d'oví i caprí (10,4%). En canvi, els que s'han abaratit són les pizzes i quiches (-3,6%), els cereals (-3,4%), la llet desnatada (-3,3%), les fruites en conserva (-1,9%) o els llegums i hortalisses fresques o refrigerades (-1,1%).

Deixant a banda el supermercat, altres elements que estan significativament més cars respecte de l'agost del 2023 són els vols nacionals (+21,1%), el transport de passatgers per mar (+14%), i la joieria i bijuteria (+12,8%). En l'extrem contrari, els descensos més notables se'ls emporten la telefonia mòbil (-11,7%); els combustibles líquids (-9,8%), el gasoil (-9%) i els vols internacionals (-8,1%).

També et pot interessar

stats