Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

La inflació anual repunta a l'1,7% a l'octubre per l'encariment de l'energia

La taxa subjacent cau al 2,3%, nou mínim des de desembre del 2021, i constata més avanços cap a l'estabilitat de preus

Una cambrera cobra a una persona en un bar / Ismael Herrero (EFE)
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de novembre 2024 - 10:16 Actualitzat: 14 de novembre 2024 - 11:04

El cost de la vida va repuntar lleugerament a la Comunitat Valenciana a l'octubre. És la situació que dibuixen les dades facilitades este dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), segons les quals l'índex de preus al consum (IPC) ha augmentat dos dècimes l'últim mes fins a tancar en l'1,7% en taxa interanual, per davall del conjunt d'Espanya (1,8%).

Amb esta pujada d'octubre el paràmetre que mesura l'evolució general dels preus trenca amb la ratxa de descensos que acumulava des de juny, quatre consecutius. En el context estatal la tendència és d'increments en totes les comunitats autònomes, encara que el més acusat està al País Basc (2,3%). L'ens estadístic atribueix esta alça en la inflació a l'encariment de l'electricitat i el gas, així com dels carburants.

Veure més
Veure més

En el cas dels aliments i les begudes no alcohòliques, els comerços valencians experimentaren un increment d'una dècima, que situa la taxa interanual en l'1,6%. Tot i el repunt, esta taxa és encara tres dècimes inferior a la mitjana estatal.

Segons l'INE, el grup que més influeix en l'augment de la taxa general anual és el de l'habitatge, amb una variació del 4,6% respecte d'octubre del 2023, perquè és el que inclou l'aigua, l'electricitat i el gas. També empenta a l'alça l'IPC el del transport perquè, tot i estar en terreny negatiu (-3,1%), el percentatge ha crescut quasi un punt des del mes passat. Ocorre a causa de l'encariment dels combustibles i lubrificants per a vehicles personals, que a l'octubre de fa un any s'abaratiren més.

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els preus de l'energia ni els aliments frescos en el càlcul perquè són més volàtils, la variació interanual va ser del 2,3%. És una dècima menys que al setembre i més de tres punts per davall del percentatge en què es menejava en el mateix mes del 2023. De fet, és la taxa més baixa des de desembre del 2021, cosa que permet constatar com l'escenari dels preus s'estabilitza després de la crisi inflacionària que va tocar màxims l'estiu del 2022.

El xocolate continua encarint-se

Entre els components de la cistella de la compra, el xocolate torna a ser el que més puja en els darrers dotze mesos: és un 21,2% més car ara que l'octubre del 2023. Altres elements que incrementen notablement també el preu interanual són els sucs de fruites (14,8%), la carn d'oví i caprí (11,1%), el cacau i el xocolate en pols (10,1%) i les creïlles (8,8%). L'oli d'oliva, per la seua banda, és ara mateix un 4,2% més car que fa un any i un 163% més que des de gener del 2021. Des de setembre, el preu de venda ha crescut una dècima, coincidint amb la supressió de l'IVA al zero a principis de mes, de manera que s'ha trencat la tendència a la baixa de la taxa mensual dels últims cinc mesos.

En l'extrem contrari, hi ha aliments que han passat al terreny negatiu i, per tant, ens costen més barats ara que fa un any. Són el sucre (-4,4%), altres olis comestibles (-4,2%), les pizzes i quiches (-4%), les fruites fresques (-3,7%) i altres productes a base de cereals (-3,2%).

Deixant a un costat l'àmbit dels comestibles, les crescudes més notables el setembre les protagonitzen el transport de passatgers per mar (+40,2%), la joieria i bijuteria (+15,5%) i els paquets turístics nacionals (+15,1%). En l'extrem contrari, les davallades més grans es concentren en els combustibles líquids (-22,3%), el gasoil (-15,7%), els equips de telefonia mòbil (-11,8%) i la gasolina (-9,5%).

També et pot interessar