La inflació interanual s'estanca en el 3,3% a l'abril i l'alimentació torna a repuntar

L'IPC general encadena dos mesos invariable, mentre que el subjacent cau quatre dècimes fins a situar-se en el 2,9% i quedar per davall per primera vegada des de novembre del 2022

Paradeta d'un mercat municipal en una imatge d'arxiu
Parada d'un mercat municipal en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La inflació valenciana ha tancat el quart mes del 2024 estancada en un creixement del 3,3% en taxa interanual, igual que al març, per l'encariment del gas i l'abaratiment menor de l'electricitat. En evolució mensual, l'avanç és de sis dècimes percentuals, de manera que l'índex de preus al consum (IPC) està en positiu des que va començar l'any. Quatre mesos seguits en què els preus dels productes i serveis en general no han deixat de pujar, segons evidencien les dades difoses este dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els encariments s'arrosseguen durant tot l'any, de fet, però són especialment notables a l'abril si mirem la cistella de la compra. El preu dels aliments i les begudes no alcohòliques ha rebotat cinc dècimes cap amunt fins al 4,3%, després que el mes passat va tocar el percentatge mínim de variació en més de dos anys (3,8%). Segons l'INE, contribueixen a este increment l'alça de les fruites, llegums i hortalisses, que en el mateix mes del 2023 s'abaratiren.

Les xifres publicades per l'INE desglossen el comportament de l'índex de preus de consum (IPC) per comunitats autònomes i també confirmen les dades avançades fa dos setmanes per al conjunt de l'Estat. D'esta manera, la taxa general d'inflació espanyola es manté en el 3,3% interanual i la subjacent, que exclou del càlcul l'energia i els productes frescos per considerar-los més volàtils, cau quatre dècimes fins al 2,9%. Una evolució que calca, xifra per xifra, el territori valencià. Ací, a més, este segon paràmetre que permet radiografiar els preus més a llarg termini encadena huit mesos de descensos i, per primera vegada en més d'any i mig, es queda per davall de l'índex general. Tot i el repunt d'abril, la variació anual de l'IPC de l'alimentació a la Comunitat Valenciana és quatre dècimes menor que la mitjana espanyola, que tanca en el 4,7%.

Amb totes estes dades, la Comunitat Valenciana es queda a l'abril en la part mitjana del rànquing autonòmic d'inflació interanual, amb un grup de sis comunitats més que claven el paràmetre estatal reportat del 3,3% i entre les quals està Catalunya. Galícia (3,7%) i les Balears (3,6%) són les que presenten un encariment més acusat dels preus en l'últim any, mentre que a Melilla (2,5%) i Navarra (2,9%) és on menys cresqueren.

Habitatge i restauració, en la diana

D'acord amb l'estadística de l'INE, a l'abril l'habitatge és el grup que més empenta a l'alça l'IPC, ja que és el que inclou el gas i l'electricitat. A la Comunitat Valenciana s'incrementa quasi dos punts i mig fins al 4,5% interanual.

A més dels aliments, també té influència negativa en l'indicador el grup d'hotels, cafés i restaurants, que a penes es redueix una dècima i ací continua estancat per damunt del 5% des de fa quasi dos anys. Ara mateix, el percentatge d'inflació sobrepassa més del doble de la recomanació de les autoritats monetàries (2%) i la importància del sector turístic a les comarques valencianes converteix esta classe de serveis en un grup que cal seguir de prop. En el quart mes del 2024 eixir a dinar fora de casa ha sigut 5,3 euros per cada 100 més car que en abril de l'any passat.

En sentit contrari, destaquen el grup de l'oci i la cultura, amb una taxa anual de l’,1,4%, dos punts per davall de la del mes anterior. Açò passa per l'abaratiment dels paquets turístics, que s'encariren l'abril del 2023.

Oli d'oliva i sucs, el que més s'encareix

Determinats productes de la cistella de la compra continuen acumulant este mes les pujades més cridaneres de preus respecte al mateix període del 2023, amb l'oli d'oliva en el pòdium: s'ha encarit un 68,1% en els darrers dotze mesos i costa el triple que el gener del 2021. Li segueixen els sucs de fruita (+17,3%) i la fruita (17,1%). També trobem entre els serveis que més s'han encarit el transport de passatgers per mar (+16,8%), i la quota per subscripcions de televisió (+15,4%).

Per contra, el que més baixa de preu són altres olis (-18,8%), els equips de telefonia mòbil (-10,8%), els vols internacionals (-8,6%), els ordinadors personals (-7,2%) i les pizzes i quiches (-6,5%). Pel que fa a alimentació, l'únic que s'ha abaratit des d'abril del 2023 són llegums i hortalisses fresques i menjar per a bebés (-4,5% en els dos casos), la llet desnatada i altres productes lactis (-2,5%) i les fruites en conserva i productes a base de fruita (-2,3%).

Creixement econòmic i relaxació dels preus

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa insisteix que les dades d'inflació "continuen reflectint la capacitat de l'economia espanyola de compatibilitzar el creixement econòmic més gran entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus i el manteniment del suport als col·lectius més vulnerables". En un comunicat, el departament encapçalat per Carlos Cuerpo afig que "la moderació gradual" de la inflació es tradueix en "la millora del poder adquisitiu de les famílies, que ja han recuperat els nivells prepandèmia amb un creixement superior al dels principals socis, com ha certificat l'OCDE". També insisteix que es manté la competitivitat de les empreses espanyoles, amb un augment de la quota de mercat l'any passat.

També et pot interessar

stats