La inflació repunta per tercer mes i tanca el maig al 3,6%, la taxa més alta en un any

La taxa subjacent trenca la ratxa de baixades que arrossegava des de juliol i escala al 3%

Un carret de la compra en el corredor d'un supermercat
Un carret de la compra en el corredor d'un supermercat / Shutterstock
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de maig 2024 - 09:31 Actualitzat: 30 de maig 2024 - 10:28

La inflació ha crescut tres dècimes el mes de maig i tanca al 3,6% en taxa interanual —és a dir, en comparació amb el mateix mes de l'any anterior—. És el valor més alt del paràmetre des d'abril del 2023, fa tretze mesos. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) atribueix esta escalada, que l'economia espanyola arrossega per tercer mes consecutiu, a l'encariment de l'electricitat i al comportament dels preus dels carburants, que han baixat ara menys que el maig de l'exercici passat.

Segons la dada avançada de l'índex de preus de consum (IPC) publicada este dijous per l'ens estadístic, han tirat a l'alça de la inflació la llum, que ha pujat este mes enfront de la davallada de fa un any, i els combustibles, els preus dels quals han disminuït menys.

Per primera vegada en quasi un any ha repuntat lleugerament la inflació subjacent, que avança una dècima fins al 3%. Trenca així la tendència a la baixa que acumulava des del juliol passat, fa deu mesos, quan la taxa estava al 6,2%. Este paràmetre no contempla els elements més volàtils com són els aliments frescos i l'energia, i és per això un termòmetre més fiable per a radiografiar l'evolució dels preus més a llarg termini.

En taxa mensual, els preus de consum han registrat una pujada del 0,3% i encadenen cinc mesos a l'alça, encara que el creixement s'ha moderat quatre dècimes respecte del registrat a l'abril, d'acord amb l'INE.

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa ha valorat que, segons les dades conegudes hui, l'evolució de la inflació en els últims mesos "s'ha mantingut estable" i això ha permés millorar el poder adquisitiu de les famílies, que ja han recuperat el nivell previ a la pandèmia, i mantindre la competitivitat de les empreses espanyoles. "Tot això en un context de creixement de l'economia espanyola, superior al de la mitjana de la zona euro", afegeix. El departament liderat per Carlos Cuerpo també ha explicat que l'IPC subjacent s'eleva una dècima "influït per l'augment dels preus dels serveis relacionats amb el turisme, és a dir, paquets turístics, transport de passatgers aeris i serveis d'allotjament".

Caldrà esperar al pròxim 13 de juny, dijous, per a conéixer tots els detalls del comportament dels preus per components i comunitats autònomes, així com la xifra definitiva de la inflació de maig.

També et pot interessar

stats