Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

La inflació valenciana marca nou rècord: 10,9% interanual al juliol

Els preus tanquen el seté mes desbocats, a pesar de l'abaratiment dels combustibles, per l'encariment de l'electricitat i l'alimentació

Una dona en l'aparador d'una carnisseria / Jesús Hellín (Europa Press)

L'índex de preus al consum (IPC) continua una escalada desbocada a la Comunitat Valenciana. La taxa interanual de juliol —que compara amb el mateix mes de 2021— s'ha disparat fins al 10,9%, nou rècord i set dècimes per damunt del percentatge assolit al juny. L'increment percentual acumula ja tres mesos el 2022 per damunt del 10% i supera en una dècima la mitjana espanyola, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que confirmen les avançades al començament de mes. És la taxa estatal més elevada en quasi quatre dècades, des de setembre de 1984, i supera en sis dècimes l'anotada el mes anterior (10,2%). 

El seté mes de l'any tanca amb la inflació disparada en tot el territori estatal: els preus repunten sense excepció en totes les comunitats autònomes i la variació anual supera el llindar de dues xifres en totes tret de Madrid i les Canàries, que es queden prop del temut 10%. Castella-la Manxa lidera el rànquing dels territoris amb el 13,2%, però els augments més notables es produeixen a Navarra i La Rioja (1,2 i 1,1 punts respectivament). Per contra, el repunt menys significatiu és el de l'autonomia madrilenya, que sols creix una dècima respecte de juny. 

Veure més

L'encariment de l'electricitat dispara els preus

L'evolució alcista dels preus al juliol s'accelera a tot el país a pesar de l'abaratiment que han experimentat els combustibles en les últimes setmanes, perquè aquesta moderació no ha sigut suficient per a compensar les pujades dels altres productes de primera necessitat. Així, el cost de la vida es manté en màxims d'aquesta crisi econòmica que ha esclatat arran de la guerra declarada per Rússia a Ucraïna tot i les mesures que ha implementat el govern espanyol, entre altres, el límit al gas per a la generació elèctrica i la bonificació als combustibles.

A la Comunitat Valenciana la taxa interanual d'inflació encadena quatre mesos consecutius de pujada i supera de llarg l'últim rècord, que va marcar-se al març (10,23%). Era aleshores quan començaven a fer-se sentir els efectes del conflicte a l'est d'Europa. La inflació acumulada des de principi d'any se situa en el 5,7% i la variació mensual, que compara l'evolució dels preus de juliol amb els de juny, és del -0,2%.

Com passa en l'àmbit estatal, l'INE atribueix l'escalada de l'IPC interanual valencià de juliol fonamentalment a l'encariment de la vivenda, que s'enfila fins a un 24,1% pels elevats preus de l'electricitat. Altres fortes pujades que impulsen els preus a l'alça es donen en el transport (16,8%), els aliments i begudes no alcohòliques (14,4%) i hotels, bars i restaurants (7,7%). També s'encareixen el parament de la llar (+7,4%), les begudes alcohòliques i el tabac (+4,3%), vestit i calcer (+4%), oci i cultura (+2,9%), i medicina i ensenyament (+1,3% en tots dos casos). L'únic sector en què han baixat els preus respecte a juliol del 2021 és el de comunicacions, amb un 0,2% menys interanual.

Per acabar, l'ens estadístic situa la inflació subjacent —que elimina de la cistella de la compra aliments frescos i energia— en el 6,1%. Manté, per tant, el percentatge avançat al final del mes passat, el valor més alt des de gener de 1993.

També et pot interessar