Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA ÉS MÚSICA

Intensa vigilància policial per a evitar els robatoris de cítrics

Enguany la collita és menor que l’any passat i això fa pujar el preu, raó per la qual cal extremar les precaucions

Detall d'un camp de cítrics / À Punt NTC

A Bétera (Camp de Túria) vigilen els camps per terra, per aire i, fins i tot, digitalment per a evitar el robatori de taronges. Hi ha patrulles de Policia Local supervisant llocs determinats marcats per les cooperatives i els agricultors com a susceptibles de patir furt, hi ha drons sobrevolant el terme municipal i buscant gent que no estiga identificada i càmeres connectades a pantalles amb identificadors de matrícules que vigilen els camps. Així mateix, han arribat a fer targetes amb el contacte de la policia que reparteixen entre els llauradors, explica en declaracions a À Punt l’inspector de Policia Local del municipi, Juan Antonio Segura. 

Tot aquest desplegament es deu al fet que enguany la collita de cítrics ha disminuït per quart any consecutiu i cal estar més alerta perquè els preus han pujat i això fa més atractiu el producte per als lladres. De fet, fins i tot les taronges caigudes en terra està pagant-se a uns 25 cèntims el quilo, segons el director de la cooperativa de Bétera, Toni Fuertes. 

L'any passat decomissaren 40.000 quilos de taronja i enguany volen blindar els camps perquè l’agricultura és el motor econòmic més important de la localitat, afirma l’alcaldessa, Elia Verdevío. 

Des de la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, han sumat l'equip ROCA de la Guàrdia Civil a les tasques de vigilància del camp, i enguany ja apunten a una baixada de vora un 12% —en comparació amb setembre de l’any passat— dels robatoris gràcies a l'efectivitat policial, tal com ha indicat la delegada del govern, Pilar Bernabé. 

Però no només a Bétera perilla la collita, el robatori de fruita és un problema generalitzat a totes les comarques. Així, a Tavernes de la Valldigna (Safor) la policia i la Guàrdia Civil es coordinen per a fer controls de traçabilitat de la fruita, explica el regidor d’Agricultura de la població, Zeus Grau. Però sense deixar de vigilar de prop els camps perquè, com afirma el llaurador Francisco Martínez, “a qui li furten, li furten molta fruita”, un fet especialment perjudicial en un any amb una collita tan escassa. Per això, la vigilància es mantindrà fins que es culla l'última taronja.

la Safor l’Horta Agricultura

També et pot interessar