Intercitrus tria Celestino Recatalá com a president

La interprofessional citrícola afronta un any decisiu marcat per les pèrdues causades per les plagues foranes

Celestino Recatalá és el nou president d'Intercitrus Interprofessional Citrícola Espanyola
Celestino Recatalá és el nou president d'Intercitrus Interprofessional Citrícola Espanyola / Intercitrus

L'assemblea general ordinària d'Intercitrus ha elegit Celestino Recatalá com el nou president, que pren les regnes de l'organització en nom del Col·legi de les Organitzacions Agràries i reemplaça Inmaculada Sanfeliu. "Treballarem per a reforçar tot allò que ens uneix, que és molt més rellevant que el que fins ara ens ha separat", ha remarcat Recatalá poc després de prendre possessió. Recatalá és també vicepresident primer d'AVA-Asaja.

Segons ha concretat, "esta organització està cridada a liderar la defensa del futur de la citricultura espanyola i europea, que implica assegurar la sanitat vegetal i frenar l'entrada de plagues foranes a les nostres finques". A més, ha dit que "ja pateixen amb el cotonet de Sud-àfrica" i que ara "estem patint una altra vegada les milionàries pèrdues" causades pels trips (tisanòpters) de Sud-àfrica.

Pla de treball amb Agricultura

Els membres de la interprofessional han ultimat els termes del pla de treball per a la temporada que ara s'inicia i que tenen previst presentar al Ministeri d'Agricultura el 12 de setembre. Hi ha tres temes que formaran part de l'agenda que Intercitrus vol traslladar al departament de Luis Planas. El primer és la falta de reciprocitat de la citricultura espanyola respecte a les importacions foranes per l'ús de fitosanitaris ací prohibits per motius mediambientals o de salut pública.

El segon, la progressiva pèrdua de competitivitat que això comporta en els mercats de la UE agreujada per la disparitat de costos socials, salarials, mediambientals i de producció.

I, finalment, la necessitat de reforçar els mecanismes de control per a evitar l'entrada de fruita tractada amb estos productes o de nous patògens i malalties de quarantena.

Plagues i malalties de països de fora de la UE

Les dades confirmen estes preocupacions. D'un costat, des de començament de segle s'han identificat a Espanya setze plagues i malalties citrícoles fins ara desconegudes. De l'altre, entre gener i juliol del 2024, els cítrics d'Egipte han batut un nou rècord d'alertes alimentàries per excedir els límits de residus de plaguicides o detectar en els fruits traces d'uns altres ja retirats a la UE.

A l'Egipte, fins a 43 alertes, per les 28 del 2023, i a Turquia, amb 45 alertes, fa que juliol supere el màxim aconseguit al llarg de tot l'any passat (67).

Panorama obert en l'OMC per Sud-àfrica

El nou mandat de Recatalá al capdavant d'Intercitrus arriba també en un moment especialment delicat per a la citricultura europea a causa del panorama obert en el si de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) per Sud-àfrica. Les autoritats sud-africanes qüestionen les regulacions de la UE per a evitar possibles contagis en les plantacions europees per les plaguesThaumatotibia leucotreta (falsa arna) i Phyllosticta citricarpa (Taca negra).

També et pot interessar

stats