L'IVIE xifra en almenys 27.500 milions el deute que hauria de condonar-se a la Comunitat Valenciana
La plataforma Per un Finançament Just commemora aquest divendres el sisé aniversari de la multitudinària manifestació del 2017 per a reclamar un nou model
El director d'Investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i membre de la comissió d'experts sobre l'infrafinançament valencià, Francisco Pérez, ha posat una xifra a la quantitat de deute que caldria condonar a la Comunitat Valenciana en virtut de l'aplicació de l'acord polític entre PSOE i Esquerra Republicana (ERC) per a la investidura: vora 27.500 milions d'euros. L'expert ha fet pública l'estimació aprofitant que un acte organitzat per la plataforma Per un Finançament Just amb motiu de l'aniversari de la mobilització que el 2017 va traure al carrer milers de valencians per a reclamar un canvi en el model de finançament autonòmic. El sistema en vigor està caducat i pendent de reformar des del 2014, i hi ha consens entre les veus especialistes que la Comunitat Valenciana és la gran perjudicada amb l'actual repartiment de fons, per ser la pitjor finançada de tot l'Estat en proporció al volum de població.
Per a obtindre aquest import d'almenys 27.500 milions d'euros, Pérez ha tingut en compte, d'una banda, el 100% de l'infrafinançament relatiu del territori —derivat del fet que rep diners per davall de la mitjana en comparació amb altres comunitats i que ascendeix a 18.000 milions—. D'altra, el 50% de l'infrafinançament col·lectiu que van patir totes les autonomies des de la crisi financera de 2008, que correspon amb la part del deute que caldria cancel·lar ací en cas d'extrapolar proporcionalment el quitament pactat per als catalans i que apujaria a 9.500 milions.
El pacte tancat entre el PSOE i ERC perquè Pedro Sánchez haja revalidat el càrrec de president del govern espanyol contemplava, entre altres compromisos, perdonar part del deute contret per Catalunya amb l'Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). En concret, 15.000 milions d'euros dels aproximadament 72.000 que té pendents de tornar (un 20%). La mesura, que ha enfurit els barons autonòmics del PP, ha obert la porta a una condonació en el deute públic d'altres autonomies, també la valenciana. Des del govern espanyol han garantit que l'actuació s'extrapolarà a la resta de territoris amb el "mateix criteri", en funció de "l'infrafinançament" que van suportar cadascun arran la crisi financera del 2008. De fet, així s'arreplegava textualment en el document que van consensuar els socialistes i els republicans catalans: una condonació "d'abast general per a totes les comunitats autònomes de règim comú", tot i que no s'hi especificaven xifres ni més criteris de càlcul.
Durant l'acte commemoratiu d'aquest divendres, els integrants de la Plataforma per un Finançament Just han firmat una actualització del manifest reivindicatiu per a exigir al govern espanyol un finançament "just i equitatiu" per a la Comunitat Valenciana des de la unitat política, sindical i social. En aquesta entitat estan inclosos tots els partits polítics amb representació a les Corts, tret de Vox, i també els agents socials i econòmics principals del territori: la patronal CEV i els sindicats UGT i CCOO-PV. En concret, el document ratificat incorpora dues noves peticions, a banda de la ja recurrent de reformar el model vigent de repartiment de fons a les autonomies, defensada des del moment fundacional. D'una banda, més inversions per a la Comunitat Valenciana i execució al màxim. D'altra, la condonació del deute històric, que entenen com "il·legítim", perquè és causat per l'infrafinançament.
El moviment pel Finançament Just vol aprofitar la "finestra d'oportunitat" que suposa la investidura de Pedro Sánchez pels pactes que ha hagut de tancar amb forces polítiques territorials per a poder revalidar una nova legislatura al capdavant de la Moncloa, i volen aprofitar-la perquè l'agenda valenciana hi estiga present també en les reivindicacions. A més d'ampliar-les, intentarà també estendre l'abast dels suports amb què compta per a assegurar que les demandes es convertisquen en compromisos reals en aquest mandat. Per a això, intentarà reforçar la reivindicació incorporant-hi l'adhesió al manifest del conjunt dels representats valencians al Congrés i el Senat, com a suport addicional al que ja s'ha obtingut a les Corts.