Ja pots fer la declaració de la renda de forma telefònica
Per a accedir a esta modalitat de presentació cal demanar cita prèvia amb l’Agència Tributària
Vora un mes després de l’inici de la campanya de la renda, este dimarts comença la fase de presentació telefònica, en la qual un agent de l’Agència Tributària ens telefona i ens assisteix durant la tramitació de la nostra declaració. El període va des d’aquest dimarts 7 de maig fins al dilluns 1 de juliol, però per a poder optar a esta modalitat cal demanar cita a l’Agència Tributària abans del 28 de juny.
Si no s’ha demanat la cita quan arribe el dia, ja no es podrà presentar de forma telefònica. Només quedaran les opcions de la presentació telemàtica, oberta durant tota la campanya, i la tramitació presencial en una oficina de l’Agència Tributària, que començarà el dilluns 3 de juny i també requerirà la sol·licitud d’una cita prèvia, que es podrà demanar a partir del dimecres 29 de maig.
Tant per a rebre assistència telefònica com presencial, la cita prèvia es pot demanar trucant als telèfons automàtics 91 535 73 26 o 901 12 12 24, o als d’atenció personal 91 553 00 71 o 901 22 33 44, de dilluns a divendres, de 9:00 h a 19:00 h. També es pot demanar a través de l’app i el web de l’Agència Tributària mitjançant el certificat o DNI electrònic, el sistema Cl@ve, el número de referència de la renda de l’any anterior o el número de DNI/NIE i una dada de contrast.
L’Agència Tributària recorda que, igual que altres anys, si en un moment donat no trobem cites disponibles en el sistema no significa que no en queden, sinó que se n’obriran de noves en els dies següents. Així mateix, demanen que, en cas de no poder acudir a estes cites, es notifique a través de qualsevol dels mitjans pels quals es pot demanar.
Pla especial d'assistència a majors de 65
També es posa en marxa este mateix dimarts el pla especial d'assistència per a majors de 65 que tinguen el domicili fiscal en xicotets municipis, una de les principals novetats de la campanya de la renda d’enguany. Gràcies a la col·laboració entre els ajuntaments d'estos municipis i Hisenda, els majors de 65 anys que reserven cita seran atesos per personal de l'Agència Tributària mitjançant vídeo assistència, de manera que rebran la mateixa atenció personalitzada que qualsevol altre contribuent, però amb les instal·lacions a la seua disposició gràcies als consistoris.
Amb este pla especial, l'Agència Tributària pretén avançar en un model d'assistència ciutadana que combine totes les modalitats d'atenció al públic en funció de cada servei i de la disponibilitat de cada moment, mantenint cap al col·lectiu de majors una sensibilitat especial en línia amb el protocol signat amb la Plataforma de Majors i Pensionistes. El llistat de municipis xicotets en què es desenvoluparà el pla es pot consultar ací.
Noves deduccions
Una altra de les novetats d'esta campanya són les deduccions autonòmiques aprovades per la Generalitat, que permeten desgravar despeses relacionades amb els serveis d'òptica, la pràctica esportiva, les malalties minoritàries o la salut mental.
- Deducció del 30% fins a 150 euros en despeses vinculades a la salut bucodental. Per exemple, ortodòncies.
- Deducció del 30% fins a 100 euros per despeses d'òptica. Vàlida en l'adquisició de vidres graduats, lents de contacte i solucions de neteja.
- Deducció de fins a 150 euros pel 30% de les despeses generades per membres de la unitat familiar que necessiten ajuda perquè pateixen qualsevol patologia associada a problemes de salut mental.
- Deducció de fins a 100 euros per despeses generades per membres de la unitat familiar amb malalties cròniques d'alta complexitat o minoritàries. En cas de ser família nombrosa o monoparental, la deducció seria de fins a 150 euros.
- Deducció de fins a 100 euros per despeses generades per membres de la unitat familiar amb diagnòstic de dany cerebral adquirit o Alzheimer. Aquesta mesura augmentarà fins a 150 euros en el cas de les unitats familiars monoparentals o nombroses.
- Deducció del 30% fins a 150 euros per les despeses associades a la pràctica esportiva. En aquest punt s'inclourien despeses de gimnàs, entrenadors personals per a rehabilitació o fills federats.
També hi ha novetats en les deduccions per als treballadors autònoms i, a més, s’incrementen els tipus de gravamen de la base imposable de l'estalvi. Concretament, entre els 200.000 i els 300.000 euros puja al 27%, i a partir de 300.000 euros, fins al 28%.