Els joves reclamen un 40% de les noves vivendes protegides i la regulació efectiva dels lloguers

El CVJ, coincidint amb el Dia Internacional de la Joventut, demana la gestió “eficient” del bo per al lloguer per a acabar amb “la crisi d’habitatge sense precedents” que dificulta l’emancipació

Seu del Patronat Municipal de Vivenda d'Alacant, que promou polítiques d'accés a la vivenda
Seu del Patronat Municipal de Vivenda d'Alacant, que promou polítiques d'accés a la vivenda / Ajuntament d'Alacant

El 40% de les promocions de vivendes protegides per a joves, la limitació d'aquelles destinades a l’habitatge turístic o la regulació efectiva dels preus dels lloguers. Són algunes de les reivindicacions que han manifestat els joves a través del Consell Valencià de la Joventut (CVJ).

Coincidint amb el dia internacional d’este sector de la població, els joves valencians han llançat una campanya centrada en la vivenda, concretament en la necessitat de facilitar-ne de dignes i assequibles per als joves. Sota el lema "Açò no és només un habitatge; és un dret que està sent vulnerat", recorden que només un 15,5% dels joves està emancipat, com revelava un estudi de l’Observatori d’Emancipació Juvenil.

Recorden que la impossibilitat d’accedir a una vivenda no és únicament una qüestió econòmica, sinó també un problema que té repercussions en el benestar emocional i la capacitat dels joves de viure de forma autònoma. El CVJ recorda que un jove ha d’estalviar tres salaris i mig a l’any només per a pagar l’entrada d’un pis i més del 77% del salari per a llogar un habitatge a soles.

En opinió del CVJ, hi ha “una crisi d’habitatge sense precedents” que “compromet greument” la capacitat dels joves de tindre una vida independent. Al darrere d’estes dificultats està “l'escalada de preus dels lloguers, l'oferta insuficient d'habitatges assequibles i les condicions laborals precàries” amb què compten, en general, els joves.

A estes circumstàncies, s’afig el que qualifiquen de “regulació ineficaç”, que “no només no protegeix els drets dels joves, sinó que facilita que l'habitatge siga tractat com un bé de mercat, més que com un dret fonamental”, com apunten des del CVJ.

Per a posar fi a esta situació, des d’esta entitat han reclamat un pla d’habitatge jove, que aglutine polítiques per a facilitar l’accés a la vivenda a “curt, mitjà i llarg termini”, com puntualitzen. A més, demanen la regulació efectiva dels preus del lloguer perquè “no superen un percentatge raonable dels ingressos dels joves”.

Quant a vivendes protegides, el CVJ defensa que almenys el 40% de les noves promocions es reserven, “de forma obligatòria”, als joves. I respecte al Bo Lloguer Jove, creuen que esta ajuda s’ha de gestionar d’una manera “eficient i transparent”, cosa que entenen que implica “convocatòries regulars, requisits clars i informació precisa sobre les dates de pagament, a banda d’ajustar-se als preus actuals”.

Finalment, els joves també defenen que ha d’haver-hi més control dels pisos turístics, perquè l’increment d’estos allotjaments ha fet que hi haja “un augment desmesurat dels preus dels lloguers”. En este sentit, des del CVJ apunten: “Fa falta una regulació més estricta que limite l'ús d'habitatges residencials com a pisos turístics, especialment en zones on la demanda d'habitatge és elevada”.

Amb estes propostes i la campanya que han iniciat este Dia Internacional de la Joventut, des del CVJ recorden que “l’habitatge és un dret fonamental, no un privilegi, i és responsabilitat de tots garantir que la joventut valenciana hi puga accedir en condicions justes i dignes”.

També et pot interessar

stats