Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA

Juny tanca amb quasi 4.000 persones aturades menys a la Comunitat Valenciana

La desocupació cau un 1,2% respecte del maig en el territori, el quart per la cua en el conjunt espanyol

Un cambrer serveix begudes en una terrassa a la plaça de la Mare de Déu de València / Efe

La Comunitat Valenciana encadena quatre mesos de caiguda en l'atur i juny acaba amb vora 4.000 persones desocupades menys que maig, segons les xifres que ha publicat aquest dilluns el Ministeri de Treball i Economia Social. L'estiu comença amb 348.768 persones inscrites en les llistes de Labora, 3.943 menys que fa un mes. La dada, que arreplega ja els efectes de les contractacions per a la campanya estival, és la més baixa que hi ha per a un mes de juny des del 2008, any en què va esclatar la crisi financera, i suposa una baixada de l'1,12% respecte de maig. En comparació amb les xifres de juny del 2021 la desocupació descendeix un 18,23%, amb 77.765 persones aturades menys.

L'atur decreix l'últim mes en tots els sectors tret de l'agricultura (+3,65%) i el col·lectiu sense ocupació anterior (+0,99%), i és en la indústria on més es nota el descens en comparació amb el mes anterior (-2,25%). També ha disminuït en tots els trams d'edat, tot i que la reducció entre els menors de 25, que al maig va ser de quasi el 6%, es frena i es queda en a penes l'1%. Per sexes, el comportament de la taxa replica la tendència habitual i baixa més entre els homes (-1,83%) que entre les dones (-0,66%).

Veure més

Territorialment, la província de Castelló lidera la disminució mensual de l'atur al juny (-2,97%). La taxa baixa a les tres províncies, però la caiguda més moderada està a la de València (-0,41%). Per comarques, la desocupació decreix en un total de 23, però s'incrementa en les altres onze. El comportament comarcal, tot i això, és millor al juny que no al maig, quan la proporció era de vint a catorze. Destaquen el Baix Maestrat i el Racó d'Ademús com els punts que encapçalen les baixades i pujades de l'atur, respectivament (-8,74% i 4,23%). 

Aquestes bones xifres de desocupació van acompanyades de dades positives pel que fa a la contractació. El mes de juny s'han signat més de 181.000 contractes al territori i quasi la meitat han sigut indefinits (86.882), fet que evidencia l'empenta que la reforma laboral continua deixant sobre el mercat de treball valencià. 

Preguntat per l'evolució de l'atur valencià, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat que les xifres evidencien la "fortalesa" i "estabilitat" del mercat laboral al territori en una conjuntura adversa, marcada pels efectes econòmics de la guerra d'Ucraïna i la crisi de preus. Unes circumstàncies, ha dit, que "no poden veure's mai amb mirades triomfalistes". 

Rècord d'afiliació a Espanya

A Espanya la desocupació registrada s'ha reduït en 42.409 persones a juny (-1,45%) i el total d'aturats ascendeix a 2.880.582. Es manté, per tant, en els nivells més baixos des d'octubre del 2008 i es continua consolidant l'estabilitat en l'ocupació. La taxa disminueix en totes les comunitats autònomes tret d'Andalusia, que suma 6.345 desocupats més. Les Illes Balears (-5,40%) i Castella i Lleó (-3,85%) lideren la baixada en termes percentuals i la Comunitat Valenciana és la cinquena per la cua pel que fa a l'evolució de la taxa.

Pel que fa a la contractació, el mes de juny es van signar en tot l'Estat 783.595 contractes nous indefinits, una xifra que representa quasi la meitat de tots els formalitzats (1,77 milions) i suposa multiplicar per cinc la mitjana de contractació fixa habitual a juny abans que s'aprovara la reforma laboral, segons destaca el Ministeri de Treball.

La Seguretat Social guanya 115.607 persones afiliades el sisé mes de l'any, cosa que suposa el tercer increment més gran en aquestes dates. Només el superen el registrat a juny del 2005, quan va tindre lloc la regularització extraordinària d'immigrants, i a juny del 2021, quan va acabar el segon estat d'alarma decretat per la pandèmia. Amb aquesta injecció de cotitzants al sistema, es torna a marcar el rècord de 20,3 milions, d'acord amb les dades proporcionades aquest dilluns pels ministeris d'Inclusió i de Treball.

També et pot interessar