La justícia europea anul·la l'acord agrícola i pesquer entre la UE i el Marroc perquè inclou el Sàhara Occidental

La sentència estima els recursos del Polisario, però en permet l'aplicació durant un temps per les greus conseqüències que suposa, ja que afecta 3.100 empreses valencianes

Un vaixell espanyol a la seua arribada Barbate després de pescar en aigües del Sàhara Occidental
Un vaixell espanyol descarrega a Barbate després de pescar en aigües del Sàhara Occidental / Román Ríos (Efe)

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha anul·lat els acords agrícoles i de pesca signats entre el Marroc i la Unió Europea. Respon així al recurs presentat pel Front Polisario, per no haver obtingut la seua autorització per a la pesca en aigües que banyen les seues costes. Es tracta d'una decisió judicial d'efectes no immediats, per les greus conseqüències que suposa, i que afecta 3.100 empreses valencianes. 

La justícia europea ha acceptat així els recursos del Front Polisario contra l'acord entre la Unió Europea (UE) i el Marroc per a aplicar preferències aranzelàries comunitàries als productes d'origen marroquí i contra l'acord de col·laboració de pesca sostenible. Per contra, el tribunal ha declarat inadmissible el recurs del Polisario contra el repartiment de les possibilitats de pesca en virtut de l'acord de col·laboració pesquera amb la UE, per considerar que no l'afecta directament.

No obstat això, la cort, amb seu a Luxemburg, ha decidit mantindre els efectes d'aquests acords durant "un cert període de temps", amb la finalitat de "preservar l'acció exterior de la Unió Europea i la seguretat jurídica dels seus compromisos internacionals". Les parts poden recórrer en un termini de dos mesos.

La sentència del Tribunal General de la Unió Europea no afecta només els 93 pesquers espanyols que treballen al Marroc. També anul·la els acords agrícoles firmats el 2019 i que afavorixen les relacions comercials. Entre la UE i el Marroc hi ha intercanvis per valor de 35.000 milions d'euros.

Sectors valencians afectats

El Marroc és un soci comercial estratègic per als interessos de més de 3.000 empreses de la Comunitat Valenciana, en sectors com la pesca, el tèxtil, el taulell, la maquinària o el sector agroalimentari.

Tant des de la Cambra de Comerç de València com des del Consell confien que el marge d'aplicació que dona la sentència europea, siga suficient per a poder arribar a un acord entre les parts. A curt termini no pronostiquen alteracions importants.

"Ens interessa a tots mantindre una perfecta relació i estic segur que se solucionarà", ha destacat a À Punt el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata. Segons ha ressaltat, “prop del 15% de les importacions de mol·luscos i peix congelats del Marroc a Espanya venen per la Comunitat Valenciana, on les distribuïm a la xarxa de supermercats".

Per la seua banda, el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha dit a À Punt que ja s'ha anunciat per part de la UE i el Marroc que "es buscaran solucions perquè no es produïsquen interrupcions comercials entre Europa, i per tant la Comunitat Valenciana, i el Marroc".

Reconeix la legitimitat del Front Polisario

El tribunal europeu reconeix la legitimitat del Front Polisario com a representant legítim del poble sahrauí i advertix que la Unió Europea tenia l'obligació de consultar-lo sobre un acord que afecta el seu territori. Ni la Unió Europea ni els països membres reconeixen la sobirania marroquina sobre el Sàhara, 

La sentència es pot apel·lar però el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que seria l'encarregat de revisar el cas, ja s'ha pronunciat dues vegades a favor del Front Polisario. La Unió Europea i el Marroc, en un comunicat conjunt, han anunciat que prendran les mesures necessàries per a assegurar l'estabilitat de les relacions comercials. 

A més, la sentència arriba en un moment crític en les relacions entre Espanya i el Marroc, que el mes de maig es va traduir en l'entrada de 10.000 persones a Ceuta des de territori marroquí. El Marroc va cridar a consultes l'ambaixadora a Madrid i encara no ha tornat. Està prevista una cimera bilateral d'alt nivell però continua sense data.

Tres recursos de nul·litat

El tribunal europeu resol així els tres recursos de nul·litat presentats pel Polisario contra les decisions del Consell de la UE. El primer contra la decisió de modificar el gener del 2019 dos protocols de l'acord d'associació i lliure comerç de productes agrícoles entre la UE i Rabat.

El segon recurs és contra la signatura al març del mateix any d'un acord de pesca sostenible i el tercer contra el reglament sobre el repartiment de les possibilitats de pesca, ja que aquest inclou caladors en aigües del Sàhara Occidental on tenen dret a pescar 128 vaixells europeus (93 espanyols).

En primer lloc, el TUE ha rebutjat l'argument que el Front Polisario no té personalitat jurídica per a tindre capacitat processal, en considerar que gaudeix de reconeixement internacional com a representant del poble del Sàhara Occidental. En segon lloc, considera que en la mesura en què els acords s'apliquen al Sàhara Occidental, així com a les aigües adjacents, afecten el poble sahrauí i requerien que se n'obtinguera el consentiment.

Conclou que les decisions impugnades tenen efectes directes sobre la situació jurídica del Front Polisario com a representant d'aquest poble i com a part en el procés d'autodeterminació del territori.

Finalment, el tribunal de la UE subratlla que, pel que fa a l'aplicació territorial, la posada en pràctica dels acords té un caràcter purament automàtic i no deixa cap facultat d'apreciació als destinataris.

Un procés que es va iniciar el 2015

El 2015 el tribunal europeu va anul·lar l'acord comercial signat el 2012 entre Brussel·les i Rabat, que permetia al Marroc vendre a la UE els seus productes agrícoles, inclosos els del Sàhara Occidental. Però, un any més tard, el 2016, el tribunal va permetre a la UE aplicar l'acord amb la puntualització que el Marroc no podria exportar productes sahrauís amb denominació marroquina perquè el Sàhara Occidental no pertany al Marroc.

Dos anys després, a l'inici del 2018, el TUE es va pronunciar sobre l'acord de pesca i va incidir que aquest pacte no es pot aplicar al Sàhara Occidental en considerar que no forma part del Marroc. Per a superar aquest escull, la Comissió Europea va realitzar consultes amb associacions de la societat civil al Sàhara Occidental sota control del Marroc, amb l'objectiu de garantir que l'acord de pesca repercutia positivament al territori. Unes consultes en què no va participar el Front Polisario, però que es van considerar representatives i favorables.

A la fi del 2018 el Consell Europeu va aprovar un nou acord de pesca, que va confirmar a l'inici del 2019 Eurocambra. Va permetre als vaixells europeus tornar a pescar als caladors del Sàhara Occidental, cosa que reporta al Marroc vora 50 milions d'euros anuals.

També et pot interessar

stats