L'Agència Valenciana de Bateries crearà 30.000 llocs de treball i aportarà al PIB valencià 2.500 milions anuals
Puig anuncia l'acord en breu per a constituir el Centre d'Investigació Element València, que buscarà solucions d'emmagatzematge d'energia.
La Generalitat ha presentat a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València l'Aliança Valenciana de Bateries, una gran aliança formada per 23 empreses, entre les quals hi ha Ford i Iberdrola, amb la qual aspiren a recaptar més de 2.000 milions d'euros dels fons de la Comissió Europea. Contempla dos grans iniciatives: una megafactoria liderada per Power Electronic per a fabricar bateries elèctriques i dispositius que servisquen per a emmagatzemar energia, i la creació d'un centre d'investigació. La inversió conjunta superarà els 2.000 milions d'euros, que permetran la creació de 30.000 llocs de treball i l'aportació al creixement del PIB valencià de 2.500 milions anuals. Serà la fàbrica d'aquestes característiques més important del sud d'Europa.
El cap del Consell, Ximo Puig, ha destacat que l'Aliança Valenciana de Bateries, "aspira a ser una de les palanques de la recuperació" i ha dit que amb aquesta iniciativa la Comunitat Valenciana està preparada "per a passar de ser receptors d'innovació a ser generadors de coneixement en la nova revolució industrial". Per això, segons Puig és tan important la decisió de crear un centre d'investigació de solucions d'emmagatzematge, "per a pensar en les bateries del present i en les del futur". Així, ha anunciat que en les pròximes setmanes formalitzarà l'acord per a constituir aquest centre, batejat com Element València.
Un centre que aspira a ser un referent internacional en la investigació d'emmagatzematge d'energia i en el qual participen la Generalitat, l'Institut de Ciència Molecular (UV), l'Institut de Tecnologia Química (UPV), l'Institut Tecnològic de l'Energia i Power Electronics.
Puig ha remarcat que aquesta aliança "no és una improvisació" davant l'oportunitat dels fons europeus, sinó que és fruit d'un "treball de dos anys detectant oportunitats i desenvolupant projectes". Segons el cap del Consell, amb aquesta aliança hi ha la visió d'un territori que vol reforçar la seua competitivitat en sectors estratègics com la mobilitat o l'energia, el pla de tota una cadena de valor de fabricants que s'han posat d'acord i han treballat alineats amb la Generalitat, i la inversió europea com a oportunitat per a accelerar uns projectes transformadors.
Salvo: "Les universitats disposaran del centre d'investigació més avançat del món"
Per la seua banda, David Salvo, CEO de Power Electronics, ha destacat que es tracta del projecte "més ambiciós" de tots els que s'han presentat fins ara a Europa. "No és només una iniciativa industrial impulsada per diverses empreses amb l'ajuda d'entitats públiques, és el projecte basat en la generació de coneixement més ampli i integrat verticalment amb caràcter privat i públic en què les universitats disposaran del centre d'investigació més avançat del món".
Salvo ha dit que volem que Espanya, a través del Centre d'Investigació Element València, "es consolide com el líder mundial d'energia". A més, ha apuntat que aquest projecte empresarial de bateries i pol científic significa "assegurar el futur de la indústria de l'automòbil a Espanya", però també significa donar resposta "a noves formes de mobilitat" i a una nova indústria amb què es "fa realitat la transició energètica ecològica i sostenible, a través de l'emmagatzematge, sense dependència de l'exterior".