Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

L'agricultura ecològica ocupa ja el 20,5% de la superfície agrària útil valenciana

L'últim informe de balanç del sector confirma l'intens repunt de la producció amb criteris de respecte mediambiental i també que la demanda interna creix a un ritme més lent

El sector de l'agricultura ecològica guanya terreny, a poc a poc, a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana hi ha 153.503 hectàrees certificades dedicades a la producció ecològica, un 4,5% més que el 2020 i un 134,5% més que deu anys abans (2011), segons les xifres de l'Informe del Sector Ecològic de la Comunitat Valenciana 2021, que s'ha fet públic aquest dimarts. L'informe l'han elaborat el Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana i la Generalitat, confirma que es consolida el repunt que viu el sector des de fa anys i explica que la producció ecològica ocupa actualment ja el 20,5% de la superfície agrària útil. Una dada molt pròxima del 25% que marca Europa com a repte per a 2030.

Grafisme del creixement de l'agricultura ecològica a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El document detalla la producció per superfícies, per províncies i per comarques. Així, per exemple, mostra que el 87% de la superfície ecològica és de cultius de secà (133.547 hectàrees). També que el repunt en la superfície certificada correspon principalment a les dades de la província de València, on la dada creix un 8,2% (81.092 hectàrees).

A la província d'Alacant es cultiven 38.134 hectàrees en criteris ecològics, un 3,3% més que un any abans. A la de Castelló, per contra, la superfície ha baixat durant l'últim any un 2%, fins a situar-se en 34.277 hectàrees. Malgrat aquest comportament, en la mirada a deu anys queda clar que la província de Castelló és la que més ha augmentat la superfície ecològica (un 314%), mentre que la d'Alacant ho ha fet de manera molt més lenta (18% més).

Grafisme de la superfície que ocupa l'agricultura ecològica a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Plana d'Utiel-Requena, el Racó d'Ademús, els Ports, el Comtat i l'Alt Palència són les cinc comarques amb més superfície ecològica agrària. Per contra, València, l'Horta Oest, l'Alcalatén, l'Horta Sud i el Camp de Morvedre es troben a la cua en aquesta estadística.

A la Comunitat Valenciana hi havia el 2021 un total de 3.358 productors ecològics, un 24% més que un sol any abans. En total hi ha 4.263 operadors ecològics, consideració que també inclou, a banda dels llauradors, els ramaders, planteristes, empreses i importadors, entre altres.

El consum intern evoluciona més lentament

La radiografia del sector mostra també que el consum intern de productes ecològics de la Comunitat Valenciana va créixer el 2021 un 2% respecte a l'any anterior. El sector ecològic va facturar l'any passat 736,2 milions d'euros, un 17,6% més que el 2020. Entre els reptes, el Comité d'Agricultura Ecològica Certificada de la Comunitat Valenciana es proposa impulsar el consum intern d'aquests productes.

Edat mitjana de 48 anys

La falta de relleu generacional i la incorporació de la dona al món rural són dos problemes històrics de l'agricultura que afecten menys l'ecològica. La mitjana d'edat de les persones que s'incorporen al sector és de 48 anys. I el 30% de les productores ecològiques certificades són dones.

la Plana d’Utiel-Requena el Racó d’Ademús els Ports el Comtat l’Alt Palància València l’Horta el Camp de Morvedre Medi ambient

També et pot interessar