L'alimentació modera els preus a l'abril, però la inflació repunta al 4%
Els productes de la cistella de la compra són encara un 12,8% més cars que fa un any, tot i registrar la caiguda històrica més gran de la sèrie
Els preus de l'alimentació comencen a donar un respir, encara que lleuger, a les butxaques de la ciutadania en tot el país. A la Comunitat Valenciana, la inflació en aquest grup, en el quart mes del 2023, s'ha moderat al 12,8% en taxa interanual, després d'encadenar dos mesos de pujades rècord per damunt del 16%, segons les dades que ha fet públiques aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La inflació general, d'altra banda, ha tancat abril en el 4%, un punt per damunt de març, però una dècima per davall de la mitjana espanyola. Un repunt que l'ens estadístic ha atribuït a la pujada dels carburants i al fet que l'abaratiment dels preus de l'electricitat ha sigut menor que en el mateix mes del 2022.
Preus a l'alça en totes les comunitats
La predicció d'inflació estatal avançada per l'INE fa ara dues setmanes s'ha complit a la perfecció i l'índex de preus al consum (IPC) es queda en aquell 4,1%, empentada per l'encariment dels combustibles. La valenciana és la tercera comunitat amb l'increment més alt de la taxa general anual si es compara amb març, només per darrere de les Balears i Cantàbria, que creixen 1,2 i 1,1 punts cadascuna. No obstant això, el percentatge del 4% en l'IPC situa el territori en la part mitjana del rànquing estatal i a distància d'altres autonomies com les Canàries o Andalusia, on els preus s'acceleraren a l'abril un 5,5% i un 4,6% respectivament. En taxa mensual, la inflació repunta en totes les autonomies i a la valenciana creix un 0,5% respecte del mes anterior, una dècima menys que en el conjunt del país.
La notícia més positiva està en el comportament de l'índex subjacent, que exclou els productes frescos i els energètics per considerar-los més volàtils i que, per tant, no està influïda per l'efecte de l'estadística. A l'abril se situa en el 6,6% interanual, precisament per la frenada en l'augment del preu dels aliments. El percentatge comporta una davallada cridanera de vora un punt en només un mes i allunya la taxa del sostre històric del 7,6% assolit al febrer. La inflació subjacent és una taxa seguida de ben a prop pels bancs centrals perquè dona pistes sobre la persistència de les pujades de preu, i el fet que ara comence a donar treva després d'un trimestre en valors màxims, sembla indicatiu que ja podria haver tocat sostre.
El Ministeri d'Assumptes Econòmics, que ja va avançar aquest dijous una "forta desacceleració" en els preus de l'alimentació, ha valorat que Espanya es manté entre els països amb menys inflació de la Unió Europea, "cosa que afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles, com posen de manifest els guanys de quota de mercat i l'augment de les exportacions de béns i serveis". Així mateix, ha assenyalat que el conjunt de mesures adoptades el mes de desembre passat continuaran contribuint a esmorteir l'evolució de la inflació.
La fruita i la llet comencen a baixar
Tot i que els preus de l'alimentació es relaxen a l'abril de forma significativa a tot Espanya, la cistella de la compra continua sent molt més cara que fa just un any. A la Comunitat Valenciana, i segons les dades que l'INE ha desglossat per grups aquest divendres, si abans pagàvem cent euros per un grapat de productes dins d'aquesta categoria, ara això mateix ens suposa 112,8 de despesa—, però la davallada, de 3,7 punts en el territori en només un mes, és rellevant. Primer, perquè és la més gran de tota la sèrie històrica i, segon, perquè l'IPC dels aliments i begudes no alcohòliques no registrava un percentatge interanual per davall del 13% al territori des de maig del 2022. L'INE atribueix aquest descens tan acusat a l'abaratiment dels llegums i hortalisses i al fet que la carn, el pa, els olis, la llet, el formatge i els ous creixen menys que fa just un any.
La tònica general és que els aliments continuen encarint-se, però a menor ritme que mesos anteriors i a l'espera que les rebaixes en l'IVA implementades pel govern puguen controlar més els preus. Per tipus de producte, i en termes anuals, la pujada de sucre (un 43,4% més car ara que l'abril del 2022) i de la llet (+27,4%), que continuen disparats. Els segueixen les creïlles i preparats (+19,5%), els productes làctics (+18,6%), els cereals (+16,3%) i l'aigua mineral, refrescos i sucs (+15,9%). Si ens cenyim només al comportament de l'últim mes, els ous són l'aliment que s'ha encarit , un 2,2%. Sí que hi ha d'altres com la fruita fresca o la llet que comencen a donar senyals d'haver tocat sostre i comencen a baixar de preu si mirem l'evolució d'engunay. En el cas de la fruita, la davallada és del 3,5% des de gener, però a l'abril aquesta s'accelera fins al 5,9%.
Pugen els preus en l'hoteleria
El contrapunt més evident a l'espiral inflacionista el posa l'habitatge, que continua amb IPC en negatiu per sisé mes consecutiu. A l'abril els preus en aquest epígraf caigueren un 12,7% en taxa interanual, quasi dos punts més que la mitjana estatal. En canvi, els transports que tancaren març amb una davallada del 3,7% respecte de l'any anterior, repunten lleugerament un mes després fins a l'1,4%. Les begudes alcohòliques i l'hoteleria conformen les categories que presenten el segon increment d'IPC anual més elevat després de l'alimentació, un 8,5% i un 7,9% respectivament, just després d'una Setmana Santa de rècord per al sector turístic i a les portes de la campanya d'estiu. En termes mensuals, l'augment és del 0,8% en l'ítem d'hotels i restauració.