Un de cada tres treballadors que eixiren de l'atur al març està a la Comunitat Valenciana

El mercat laboral autonòmic anota un nou rècord d'ocupació amb 2,18 milions d'afiliats i un descens de 4.905 parats per l'espenta de les Falles

Diverses persones passegen per la platja Malva-rosa de València
Passeig per la platja de la Malva-rosa de València / Shutterstock
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
02 d'abril 2025 - 09:07 Actualitzat: 03 d'abril 2025 - 08:06

El mercat laboral valencià tanca amb una tònica molt positiva el primer trimestre del 2025 i espenta la resta d'Espanya. Tant les dades de l'atur com les de creació de treball, difoses este dimecres per Labora i els Ministeris de Treball i d'Inclusió, han sigut significativament bones al març, a pesar dels successius episodis de pluja que han entelat l'oratge i ens han deixat unes Falles passades per aigua. El tercer mes de l'any ha acabat amb una nova retallada de 4.905 persones a l'atur registrat, que se situa en 307.602 demandants, la dada més baixa per a este mes des del 2008. Suposa un descens de l'1,57% respecte de febrer, un percentatge que quasi duplica la variació mensual anotada en març de l'any passat i que denota l'acceleració del mercat. Ara mateix hi ha 15.732 valencians i valencianes menys apuntats en les llistes dels serveis públics d'ocupació que en març del 2024 (–4,87%).

La comparativa estatal deixa també en bon lloc la Comunitat Valenciana, que pràcticament va absorbir un de cada tres treballadors dels 13.311 que eixiren de les llistes de l'atur a Espanya. De fet, és l'autonomia que lidera la reducció de la desocupació en tot el país en termes absoluts, i sols l'avança les Balears si mirem les dades amb perspectiva relativa (–1,87%).

Març sol ser un mes habitualment bo per a l'ocupació, ja que ací arreplega l'impacte turístic de les Falles. Encara que enguany les vacances de Setmana Santa s'han retardat fins a mitjan abril, la combinació d'estes dos fites estacionals impulsa clarament la contractació. El mercat de treball valencià, que ha començat 2025 a l'alça, s'accelera este mes perquè moltes empreses amplien plantilles de cara a cobrir la campanya pasqüera i ha anotat un nou rècord històric, en registrar 2.185.668 afiliats al sistema de la Seguretat Social. Mai hi havia hagut al territori tantes persones treballant alhora: uns 20.300 valencians més que al febrer i vora 56.000 més que al març del 2024. Encara més, de les quasi 161.500 faenes generades a tot el país, el 12,6% es localitzen a les comarques valencianes. Una de cada deu, en la pràctica.

L'hoteleria i la reconstrucció acceleren les contractacions

L'empremta de les Falles queda palesa en la dinamització del mercat laboral, impulsat en bona part pel sector serveis, que és el que abasta quasi tota la reducció de l'atur en termes absoluts, vora 3.900 persones. Segons les dades de la Seguretat Social per règim d'activitats, que són a escala estatal, l'hoteleria és la responsable d'haver creat en tot el país 61.477 llocs de treball. Ací al territori destaca també el bon comportament del sector indústria, amb vora mil parats menys que fa un mes (–1,8%), animat fonamentalment per les contractacions vinculades amb la reconstrucció postdana. L'atur baixa també de manera generalitzada en la resta dels sectors: agricultura (–1,59%), construcció (–0,53%), i el col·lectiu sense ocupació anterior (–0,76%).

Sobre el mapa, la desocupació cau en les tres províncies i en la majoria de les comarques, però ho fa amb molta més força a València (–2,17%), que pràcticament dobla en percentatge a Alacant (–1,13%) i quadruplica a Castelló (–0,49%). L'Alt Millars i la Vall de Cofrents encapçalen la davallada de la taxa en l'àmbit comarcal, ambdós per damunt del 5%. Per contra, a l'Alt Palància i l'Alcalatén l'atur creix un 1,8% i un 1,44%, respectivament.

Per grups d'edat, l'evolució és positiva en tots els trams, però és la banda entre 25 i 44 anys la que arrossega la disminució mensual més acusada, un 2,36%. Per gènere, esta vegada l'atur baixa més entre les dones (–1,58%), mentre que entre els homes el descens és de l'1,55%. Així les coses, el mercat laboral ara mateix comptabilitza 187.840 persones de sexe femení que busquen faena per 119.762 del masculí.

Pel que fa a la contractació, durant el mes passat s'han formalitzat més de 107.000 contractes, uns 5.000 més que en febrer, dels quals més de la meitat són de caràcter indefinit.

Reaccions

Un dels primers a valorar les dades de l'atur ha sigut el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha celebrat que la Comunitat Valenciana és capdavantera en la panoràmica estatal. Un fet que veu conseqüència, ha dit, de les "bones polítiques" impulsades pel Consell i com un "mèrit de la societat: autònoms, pimes i empreses", però també pel "marc de creixement i inversió" que s'ha instaurat al territori.

D'altra banda, els sindicats majoritaris han coincidit a criticar la minva en els pressupostos de la Generalitat en polítiques d'ocupació. "Retallen els programes de foment d'ocupació juvenil o d'igualtat en l'ocupació i nosaltres exigim justament tot el contrari al que ha fet el govern valencià", ha assenyalat la secretària de Formació, Ocupació i Igualtat de Gènere en UGT, Pilar Mora. CCOO, a més, ha posat el focus en el bon comportament del sector indústria. Juan Carlos Gallart, secretari d'Ocupació, considera que les xifres certifiquen el final de la dana en termes estrictament de faena, gràcies també a la contribució que ha tingut l'escut social en la preservació dels llocs de treball. "En termes absoluts, l'ocupació generada per la reconstrucció mateix ha compensat les dades i podem donar per superat l'episodi de les inundacions en el mercat laboral", ha dit.

També et pot interessar

stats