L'encariment de l'electricitat dispara els preus un 4% al setembre fins a la taxa més alta en tretze anys
En l'indicador avançat de l'IPC influeix també, en menor mesura, la pujada dels carburants i lubrificants per a vehicles personals
Els preus a Espanya s'han disparat al setembre amb un repunt del 4% respecte al mateix més del 2020 fins a arribar a la taxa més elevada des de setembre de 2008 (quan va assolir el 4,5%), fa tretze anys. Un augment vertiginós que s'explica, principalment, per l'encariment de l'electricitat des de l'estiu.
L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat aquest dimecres l'avanç de l'índex de preus de consum (IPC) de setembre, que puja un 0,8% en relació a l'agost. És la major crescuda mensual des d'abril. En taxa interanual la inflació se situa en el 4% i, si es confirma el pròxim 14 d'octubre, representaria set dècimes més que a l'agost (3,3%), amb la qual cosa s'encadenarien ja nou mesos a l'alça.
L'INE explica que el comportament de l'IPC s'explica per l'encariment de la llum, que ha sigut més gran aquest mes que al setembre de 2020. També influeix, encara que en menor mesura, el creixement dels preus dels carburants i lubrificants per a vehicles personals i el fet que els paquets turístics van baixar menys al setembre d'enguany del que ho van fer en el mateix mes de 2020.
D'altra banda, la inflació subjacent —que no té en compte els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats per ser els més volàtils— es va situar en l'1%, tres dècimes per damunt de la d'agost i tres punts per davall de l'IPC general. Representa la major diferència entre totes dues taxes des de l'inici de la sèrie el 1986.