L’escalada continuada del preu dels carburants tindrà un efecte dòmino en l’economia a l’hivern

El preu del gasoil puja un 16% en els últims dos mesos i mig. Només en l’última setmana, repunta un 2% i els experts auguren que no serà l’últim encariment

Els combustibles encadenen onze setmanes d'augment de preu i els experts no albiren un canvi de tendència a curt termini / À Punt NTC

Van començar a pujar a principi d’estiu i, des d’aleshores, l’escalada no s'acaba, fet que disgusta els conductors. El preu dels carburants està pels núvols. En les últimes onze setmanes, la gasolina s’ha encarit un 10%, però en el cas del gasoil la pujada encara és més acusada, arriba al 16%. De fet, i segons l'últim Butlletí Petrolier de la Unió Europea, un litre de gasolina ja costa, de mitjana, 1,751 euros per litre, fet que suposa el preu més alt des de principi de febrer, poc després que deixara d’aplicar-se la subvenció estatal de 20 cèntims per litre.

Aquells que reposten gasoil, el paguen a 1,668 euros de mitjana, d’acord amb aquest mateix butlletí, que té en compte els preus de més d’11.000 estacions de servei de tot Espanya. En el cas d’aquest carburant, s'ha encarit en l'última setmana un 2% de mitjana, és a dir, la pujada més gran des del principi de l'estiu, quan va començar una escalada de preus que fins hui no s'ha interromput.

A pesar d’aquests imports, els experts asseguren que hui divendres és un bon dia per a omplir el depòsit, perquè els preus continuaran pujant a partir d’aquest dissabte. La raó? Rússia tanca l'aixeta de les exportacions de carburants i pressiona més a Europa, com explica Robert Gómez, professor de la Universitat Europea de València i especialista en assumptes de subministrament energètic: “Això rebla més el clau. Rússia vol fer patir més a Europa. És una guerra, però també és una guerra econòmica i Rússia vol que hi haja desabastiment a Europa”, adverteix.

Per al futur, en tres o sis mesos, el petroli superarà els cent euros pel barril, i això preocupa Robert Gómez - Professor de la Universitat Europea de València

Per no sols l’estratègia d’aquest país pot fer repuntar més els preus dels carburants. L'Aràbia Saudita també redueix la producció de carburants, el que afavoreix la pujada dels preus. “Allò que més preocupa és que els mercats estan assimilant la informació i, per al futur, en tres o sis mesos, els preus estaran per damunt. El petroli superarà els cent euros pel barril i això és una barrera psicològica que preocupa”, exposa Gómez.

I entre els més preocupats, no sols els analistes, també aquells als quals se’ls escura la butxaca quan omplin el depòsit del cotxe, els que necessiten el vehicle diàriament per a treballar o els que fan desplaçaments llargs per carretera.

Aquesta escalada en els preus de les estacions de servei tindrà efecte dòmino en la inflació perquè, com recorda l’especialista en subministrament energètic de la Universitat Europea de València, “molts productes necessiten energia per a produir-se, el que implica un encariment dels costos i una inflació a l’alça”.

Davant el panorama que s’albira a les gasolineres, l'hivern s'espera complicat, sobretot si el govern espanyol finalment retira les ajudes implantades per a fer front a la crisi energètica. 

També et pot interessar

stats