L'EVAP vol evitar que la intel·ligència artificial reforce els estereotips de gènere en l'empresa

La presidenta de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València, Marta Iranzo, ha avançat que treballa amb la Universitat Politècnica en un observatori per a "analitzar la diversitat de gènere i la IA i veure com es pot corregir el biaix"

La nova presidenta de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP), Marta Iranzo, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La intel·ligència artificial (IA) sense control pot acabar reforçant els estereotips de gènere. Evitar-ho és un dels reptes que s'ha fixat la nova presidenta de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP), Marta Iranzo.

Segons ha destacat Iranzo a Les notícies del matí, la intel·ligència artificial "podria separar més els estereotips" de les dones i els homes en el món empresarial. És una preocupació que existeix en l'EVAP.

"La intel·ligència artificial es basa en dades existents i si les dones no hem sigut visibles al llarg de la història, si no existeixen dades de nosaltres, quina nova realitat crearà la intel·ligència artificial?", es pregunta.

La intel·ligència artificial es basa en dades existents i si les dones no hem sigut visibles al llarg de la història, si no existeixen dades de nosaltres, quina nova realitat crearà la intel·ligència artificial?

La nova presidenta d'EVAP ha indicat que fer visibles les dones en el món dels algoritmes és un dels reptes que té: "L'algoritme de la IA no està preparat per a corregir el biaix i hem de treballar per a això".

Considera que les dones que estan preparades "han de ser presents en el món de la IA" i, al mateix temps, cal "educar les noves generacions perquè vegen atractives aquestes professions", ha afegit.

En aquest sentit, ha avançat que treballen acompanyats de la Universitat Politècnica de València en un observatori per a "analitzar la diversitat de gènere i la intel·ligència artificial i veure com es pot corregir el biaix perquè la IA no genere estereotips que ja, fins i tot, havíem superat".

Visibilitzar la dona empresària, professional i directiva

Marta Iranzo ha explicat que el treball de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València consisteix a "visibilitzar la dona empresària, professional i directiva i aconseguir referents cap a les dones". I, per a les associades, "ser el punt de trobada on compartir i crear xarxa".

S'ha avançat en l'àmbit de la llei, però costa canviar la cultura de la societat i eixe és el repte vertader. És necessària l'educació en igualtat en tots els àmbits de la vida i ací tenim una assignatura pendent

Altres reptes en els quals treballen són l'Equal Pay Day (el Dia de la Igualtat Salarial), perquè les dones no cobren menys respecte d'un home pel mateix treball i també que augmente el nombre de dones que estudien carreres universitàries de direcció d'empreses.

D'altra banda, la nova presidenta vol hi haja més Friends d'EVAP, una iniciativa de col·laboració amb homes del món empresarial i professionals que creuen en els valors de l'associació.

L'any 2007 es va aprovar a Espanya la primera llei d'igualtat efectiva de dones i homes, precisament, per a eliminar qualsevol discriminació per raó de sexe. Per a Marta Iranzo, després de quinze anys, s'ha avançat en l'àmbit del marc normatiu, però "costa canviar la cultura de la societat i aquest és el repte vertader. És necessària l'educació en igualtat en tots els àmbits de la vida i ací tenim una assignatura pendent".

També et pot interessar

stats