L'expert Cos-Gayón adverteix que limitar el preu del lloguer "no té cap sentit" i no solucionarà el problema

El director de la Càtedra Observatori de la Vivenda de la Politècnica destaca que és una mesura que ja "ha fracassat" en altres països i advoca per la col·laboració publicoprivada per a augmentar-ne l'oferta

Fernando Cos-Gayón, director de la Càtedra Observatori de la Vivenda de la Universitat Politècnica de València, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Limitar el preu del lloguer no solucionarà el problema de l'accés a l'habitatge i, de fet, aquesta mesura ha fracassat en altres països. Així ho assegura el director de la Càtedra Observatori de la Vivenda de la Universitat Politècnica de València, Fernando Cos-Gayón.

En una entrevista en Les notícies del matí, Cos-Gayón ha qüestionat alguns aspectes de la llei d'habitatge estatal, ara en tramitació, i afirma que limitar el preu de l'habitatge de lloguer "no té cap sentit" i que "si aquesta llei no canvia molt, sembla que no serà la llei que fa falta".

Aquest expert ha explicat que actualment hi ha un "gravíssim" problema tant amb l'habitatge d'obra nova, com en l'habitatge de segona mà i de lloguer. "Tots tres estan units i el seu origen és l'habitatge d'obra nova", assegura.

Per exemple, ha dit que a la ciutat de València s'ha reduït tant l'oferta d'habitatge nou que "els preus han escalat d'una manera impossible de suportar" en els pisos nous, de segona mà i en el lloguer. "El mercat de lloguer en tots els barris de València supera la quota d'hipoteca", destaca.

Col·laboració publicoprivada per a augmentar l'oferta

Segons Cos-Gayón el preu del lloguer és "inassumible" i advoca per la col·laboració publicoprivada per a augmentar el parc de vivenda protegida.

"Només ho solucionarem si n'ampliem l'oferta" i posa com a exemple seguir el model de Viena, a Àustria.

El ple del Congrés aprovarà aquest dijous el dictamen de la ponència de la llei d'habitatge i en acabant serà enviada al Senat i tornarà al Congrés perquè siga definitivament aprovada abans del 28M. El problema que suposa per a tanta gent, jove i major, l'accés a la vivenda ha entrat de ple en la precampanya electoral.

La proposta més controvertida del projecte de llei és la regulació obligatòria dels preus en les zones tensionades. El projecte de llei també estableix un màxim a la pujada dels preus del lloguer: un 2% enguany, un 3% el 2024 i per davall de l'IPC el 2025.

També et pot interessar

stats