L'expresident de Caixabank insinua que el Banc d'Espanya va animar-los a comprar accions de Bankia
Isidre Fainé presidia l'entitat quan es van invertir 100 milions en títols de Bankia, dels quals han perdut el 70%.
Declaració de pes en el juí per l'eixida a Borsa de Bankia, el juliol de 2011. L'expresident de CaixaBank, Isidre Fainé, ha explicat que l'aleshores governador del Banc d'Espanya, Javier Aríztegui, va telefonar-li per a animar-los a participar en l'operació. Confirma així la versió de l'expresident de BBVA, Francisco González, que va declarar que el Banc d'Espanya va cridar les entitats perquè recolzaren l'ampliació de capital de Bankia, i contradiu la posició d'Aríztegui davant el tribunal, ara fa dos dies, negant-ho tot.
Caixabank va comprar 100 milions en accions, de les quals ha acabat perdent 68 milions, el 70% de la inversió.
Fainé ha assenyalat que en aquell moment La Caixa va veure l'eixida a borsa com una operació interessant, però ha derivat la responsabilitat executiva al director general, Juan María Nin.
Isidre Fainé declara com a testimoni en el procediment que assenta al banc dels acusats l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, i una trentena d'exdirectius i exconsellers, acusats de frau als inversors.
Caixabank sabia que les accions valien meny
s
El diari Ara publica aquest dimecres una informació exclusiva, extreta de les actes del consell d'administració de Caixabank, del dia posterior que la Comissió Nacional del Mercat de Valors aprovara el fullet d'eixida a borsa, en què els directius assumeixen que Bankia havia sobrevalorat la forquilla de preus per acció de l'ampliació de capital –de 4,41 a 5,05 euros– comunicada als inversors i que el mercat compraria més barat, a vora 3,75€. Segons aquesta informació, Caixabank entenia la inversió com una "operació de salvament" per a no afectar tot el sistema bancari espanyol.
En l'interrogatori judicial, Fainé ha relatat les converses entre el llavors ministre d'Economia, Luis de Guindos, i l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, amb el caps dels principals bancs d'Espanya –Fainé, per Caixabank; Emilio Botín, pel Santander i Francisco González, pel BBVA– la vespra de la dimissió de Rato. Unes reunions en què González (BBVA) va qüestionar les previsions de 7.000 milions que havia fet l'entitat i De Guindos també va manifestar que li semblaven escasses.