L'FMI eleva mig punt la previsió de creixement d'Espanya en 2024, fins al 2,9%

Este pronòstic, millor que el del Banc d’Espanya i el govern espanyol, està dos punts per dalt del de l’eurozona

Imatge d'arxiu del Fons Monetari Internacional
Imatge d'arxiu del Fons Monetari Internacional / Reuters

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat mig punt este dimarts les perspectives de creixement d'Espanya en 2024 fins al 2,9%, una xifra que destaca en una eurozona deprimida que només creixerà el 0,8% enguany.

La nova previsió de l’FMI està una dècima per damunt de les previsions del Banc d'Espanya, que estima que el producte interior brut (PIB) creixerà el 2,8%; això suposa dos dècimes més que els càlculs del mateix govern, que estimen un creixement del 2,7%.

L'FMI ha presentat este dimarts les seues últimes actualitzacions econòmiques globals (en anglés, l'informe WEO) en el marc de les reunions anuals que manté amb el Banc Mundial esta setmana. Ha deixat les previsions de creixement per a Espanya per al 2025 sense canvis, en el 2,1%.

Tampoc ha modificat les previsions de creixement de l'economia global per a enguany (3,2%), però sí que ha reduït en una dècima les del 2025 (també fins al 3,2%): tot en un moment de gran inestabilitat global que fa que augmente el risc i que les estimacions es reduïsquen a la baixa. 

Baixa la previsió de creixement per a l’eurozona

La institució amb seu a Washington ha degradat el ja pobre creixement de l'eurozona fins al 0,8% enguany (una dècima menys de l'estimat al juliol) i l'1,2% el que ve (tres dècimes menys). Unes xifres que suposen un empitjorament respecte als seus càlculs, però que també impliquen un creixement respecte al 0,4% del 2023, motivat per una demanda interna més forta.

Alemanya és, sens dubte, el país que més destaca entre les grans economies d'Europa, però no de manera positiva. L'FMI ha reduït dos dècimes les seues previsions fins a un creixement de 0 i ha baixat 5 dècimes les de l'any que ve, quan s’espera que el país cresca un 0,8%.

“Esperem que això canvie, que l'economia es recupere en 2025 com a resultat de salaris reals més forts, així com de la confiança del consumidor i la confiança de la inversió”, detalla.

Pel que fa a la resta de les economies més grans de la zona euro, França creixerà l'1,% tant enguany (després d'una millora de dos dècimes) com el pròxim (dos dècimes menys), i Itàlia creixerà només el 0,7% en 2024 i el 0,8% en 2025 (després d'un empitjorament d'una dècima).

Al Regne Unit, es preveu que el creixement serà de l'1,1% en 2024 (quatre dècimes més) i de l'1,5% en 2025, a mesura que la caiguda de la inflació i de les taxes d'interés estimulen la demanda interna.

Estes previsions es donen en un context en què els tipus d'interés ja han començat a baixar. Segons l'FMI, el Banc Central Europeu (BCE) farà retallades de 100 punts bàsics en 2024 i de 50 punts en 2025. Així, el tipus d'interés se situaria en el 2,5% el juny del 2025.

Quant al deute, en la zona euro s'espera que la relació deute/PIB s'haja estabilitzat ja entorn del 88% en 2024, encara que amb diferències entre països.

També et pot interessar

stats