L'FMI rebaixa el creixement d'Espanya al 2,7% en 2018 i recomana preservar les reformes laborals
El Fons Monetari Internacional veu "apropiat" el dèficit de l'1,8% per a 2019 i una vigilància de la "sobrevaloració generalitzada" del preu de l'habitatge.
El Fons Monetari Internacional (FMI) ha alertat que el cicle de recuperació econòmica espanyol està "arribant a la maduresa", per la qual cosa ha rebaixat en una dècima la previsió de creixement per a Espanya en 2018, fins al 2,7%, en línia amb l'estimació del Govern, al mateix temps que ha recomanat que es realitze un "ajust fiscal estructural" i que es preserve "l'esperit de les reformes del mercat de treball".
"Espanya ha continuat recuperant el terreny perdut durant la crisi amb un creixement econòmic que ha generat abundant ocupació gràcies a les reformes passades. Però el cicle econòmic està arribant a la maduresa i diversos riscos a la baixa aombren el panorama a mitjà termini", subratlla la organizació.
Els tècnics de l'FMI que han visitat Espanya en el marc de la revisió econòmica anual, coneguda com Article IV, han mantingut l'estimació de creixement per a 2019 en el 2,2%. "L'economia manté un to fort però ha superat ja el pic cíclic", ha indicat l'organisme presidit per Christine Lagarde.
Del sistema financer destaca que la seua salut segueix millorant, però que cal mantenir la vigilància del risc sistèmic, i reclama més eines macroprudencials perquè el Banc d'Espanya puga alertar d'una excessiva acumulació de riscos, sobretot els relatius al volum de crèdit i als nivells de deute dels prestataris respecte a la seua renda.
L’equip de Lagarde ha subratllat que "l'actual recuperació econòmica i el preu de l'habitatge està ajudant a reparar el balanç dels bancs”. A més, encara que de moment no hi ha "indicis clars" que s'estiga produint una bambolla immobiliària, l'FMI veu una "sobrevaloració generalitzada" dels preus i diu que és "necessària" la vigilància d'aquests.
Segons s'indica en l'informe, la flexibilitat salarial introduïda amb les reformes del mercat de treball "ha sustentat la recuperació econòmica d'Espanya, amb abundant creació d'ocupació, i la recuperació de la competitivitat". Però l'FMI incideix que hi ha una bretxa especialment acusada en el cas de les xicotetes empreses i les microempreses, que també està molt marcada entre comunitats autònomes.
Tot i això, assenyalen que per a impulsar la productivitat cal abordar l'"arrelada dualitat" del mercat laboral augmentant l'atractiu dels contractes indefinits, ja que creu que "els importants esforços en curs per a frenar l'abús dels contractes temporals no bastaran per si sols". Així mateix, assegura que "val la pena considerar polítiques públiques que oferisquen incentius perquè les persones es desplacen a altres comunitats autònomes a fi de trobar ocupació", com ara subvencions al cost del transport o ajudes per a l'habitatge temporal.
En matèria de pensions posa l'accent que són necessàries mesures estructurals que garantisquen una correspondència plena entre l'augment de la despesa prevista i els ingressos, perquè en cas contrari "no podrà evitar-se una futura reducció de les pensions, encara que siga moderada".
Per a millorar les perspectives de creixement a mig termini, l'FMI aconsella també reduir la fragmentació reguladora entre els tres nivells de les administracions públiques, millorar l'accés als mercats i la competència i reduir les barreres al creixement empresarial.