L'impacte econòmic de Fira València en l'economia valenciana creix un 4% fins als 880 milions

L'activitat comercial del recinte va generar també 15.136 ocupacions a temps complet, un 9,5% més que el 2022

Imatge d'arxiu de la fira Cevisama a Fira València
Imatge d'arxiu de la fira Cevisama a Fira València / Cevisama

L'activitat de Fira València va generar el 2023 un impacte total de 880,9 milions d'euros de renda a la Comunitat Valenciana, un 5% més que durant l'any anterior, i 15.136 ocupacions a temps complet, que representen el 0,64% del PIB i el 0,72% de l'ús de la Comunitat Valenciana. Així ho arreplega l'últim informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) sobre l'impacte de Fira València en l'economia valenciana el 2023. L'impacte en llocs de treball va créixer un 9,5%.

Document
Impacte econòmic de Fira València en 2023
Consulta'l

L'impacte global de l'activitat de Fira València, més enllà de l'economia de la Comunitat Valenciana, s'estima en uns 1.900 milions d'euros.

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, i presidenta del consell d'administració de Fira València, Núria Montes, ha subratllat este divendres que estes dades demostren que l'activitat firal "és un component fonamental de la nostra economia pel seu important efecte tractor, a més de ser també una activitat tremendament rendible per a les mateixes administracions públiques."

Augment de les vendes de les empreses valencianes

L'informe de l'IVIE constata que la principal via per la qual Fira València genera riquesa en l'economia valenciana és a través de l'augment de les vendes de les empreses autonòmiques que participen en algun dels certàmens. Així, segons la informació de les mateixes empreses, durant el 2023 el 8% de les vendes dels expositors valencians es va generar gràcies a acords signats en Fira València. De cada 100 euros de renda i de cada 100 ocupacions que genera l'activitat de Fira València, 90 euros i 86 ocupacions tenen l'origen en les vendes dels expositors valencians.

Una altra de les vies per les quals Fira València va generar riquesa va ser a través de la despesa dels 2.831 expositors que hi van participar. En concret, l'informe estima en 41,6 milions la seua aportació al PIB i en 680 les ocupacions generades.

Augment de la despesa turística: mig milió de visitants

Fira València va rebre el 2023 un total de 501.399 visitants, un 1,9% menys que el 2023, dels quals el 80,2% eren de la Comunitat Valenciana, el 12,9% de la resta d'Espanya i el 6,9% de l'estranger.

No obstant això, atés que va augmentar la despesa mitjana diària, la despesa turística en l'economia valenciana va ser un 15,8% superior en termes reals a la del 2022.

Segons l'informe de l'IVIE, el sector serveis concentra el 82,4% de l'impacte en renda i el 84,8% en ocupació, i destaquen tres branques d'activitat: les activitats immobiliàries i serveis empresarials, l'hoteleria i el comerç i la reparació.

Activitat firal: més d'un centenar d'esdeveniments

L'any passat l'entitat va acollir més d'un centenar d'esdeveniments, entre els quals, 27 fires, setze esdeveniments externs, tres rodatges i 27 esdeveniments privats. A més, la despesa atribuïble a Fira susceptible de generar impactes va ascendir el 2023 a 899,3 milions, un increment de l'11,9% respecte al 2022.

En definitiva, Fira València té un important efecte multiplicador en l'economia valenciana, ja que per cada euro de despesa de funcionament invertit el 2023 s'han generat 23,6 euros de renda i 50,9 euros de venda. Per cada milió d'euros gastats en el funcionament de Fira València, s'han creat 405 ocupacions i per cada euro de despesa de funcionament, les administracions públiques ingressen 10,4 euros en forma de cotitzacions socials i impostos.

També et pot interessar

stats