Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

L'IPC baixa dos dècimes al juny i se situa en el 3,4%

La lleugera baixada dels preus dels carburants i l'increment més moderat del preu dels aliments modera l'IPC, si bé la inflació subjacent es manté en el 3%

Un carret de la compra en el corredor d'un supermercat / Shutterstock

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,3% al juny en relació amb el mes anterior, però va retallar dos dècimes la taxa interanual, fins al 3,4%, segons les dades avançades este divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'organisme ha explicat que la moderació de l'IPC fins al 3,4% es deu al lleuger abaratiment dels carburants i al fet que els preus dels aliments van pujar al juny menys que en el mateix mes del 2023. Per contra, destaca la influència en la inflació dels productes d'oci i cultura, que han pujat més que fa un any.

Amb el descens de l'IPC interanual, la inflació posa fi a tres mesos consecutius d'ascensos al març, abril i maig.

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que al juny es va mantindre en el 3%, la mateixa taxa que al maig i quatre dècimes inferior a la de l'IPC general.

En termes mensuals (juny sobre maig), l'IPC va avançar tres dècimes, i va registrar així el seu sext increment mensual consecutiu.

El govern espanyol interpreta que les dades continuen reflectint "la capacitat de l'economia espanyola de compatibilitzar el major creixement econòmic entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus i el manteniment de les mesures per a continuar reduint els preus dels aliments". A més, "La moderació gradual de la inflació és compatible amb la millora del poder adquisitiu de les famílies i el manteniment de la competitivitat de les empreses espanyoles", afigen.

L'estalvi de les llars remunta fins al 14,2% de la renda

De fet, en paral·lel a les dades sobre la inflació, l'INE ha publicat que la taxa d'estalvi de les llars es va situar en el 14,2% de la renda disponible bruta en el primer trimestre de l'any, 1,2 punts més que el trimestre anterior i la més elevada des del tercer trimestre del 2021.

La renda disponible de les llars va augmentar un 8% entre gener i març, fins als 227.201 milions d'euros, mentre que la despesa en consum final va augmentar un 5,3%, fins als 212.423 milions, segons l'estadística dels Comptes Trimestrals no Financers dels Sectors Institucionals publicada per l'INE. En este període, la remuneració dels assalariats va augmentar un 8,3% (fins als 180.208 milions) i els ingressos per rendes de propietat van créixer un 44,3% més, fins als 15.387 milions.

L'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat esta setmana un nou paquet anticrisi que inclou l'eliminació de l'IVA per a l'oli d'oliva fins a octubre, mantindre l'IVA zero per a la llet, el pa, els ous o la fruita, i ampliar rebaixa de l'impost per a pastes i olis de llavor, que mantindran l'actual tipus del 5% fins al 30 de setembre.

També et pot interessar