Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

L'IPC repunta al juliol al 2,3% per l'encariment dels viatges d'estiu i els carburants

Els preus capgiren la tendència en taxa interanual després de dos mesos consecutius de descensos, però Espanya es manté com un dels països amb menys inflació de la zona euro

Turistes de vacances en una platja

La inflació torna a pujar al juliol després de dos mesos seguits de moderació. La taxa interanual de l'índex de preus al consum (IPC), que compara aquest mes amb el mateix període de 2022, ha augmentat quatre dècimes des de juny fins a situar-se en el 2,3%, segons l'avanç provisional que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest divendres. 

Veure més

L'organisme atribueix el repunt, que capgira la tendència baixista registrada des de maig, fonamentalment a l'encariment de despeses associades tradicionalment als mesos d'estiu en què la població sol viatjar o desplaçar-se a segones residències. En concret, Estadística assenyala que el juliol de l'any passat els carburants van abaixar el preu, mentre que ara l'han pujat. També destaca el paper dels paquets turístics en el comportament de l'IPC, ara més cars que en el mateix mes de 2022, i el preu del calcer i la roba, que s'ha abaratit menys de la baixada que va experimentar fa just un any. Per contra, l'electricitat i el gas donen la nota positiva, ja que l'any passat costaven més a la ciutadania que en l'actualitat.

Després de superar en taxa interanual registres del 10% a l'estiu del 2022 disparada per la guerra a Ucraïna, la inflació ha dibuixat una línia descendent en els darrers dotze mesos, en termes generals, gràcies a la frenada en els preus de l'energia. La tònica baixista, però, s'ha vist interrompuda amb xicotets repunts puntuals en els preus en gener, febrer, abril i, ara, al juliol, que deixen com a resultat una mena de dents de serra en la corba. En termes mensuals, els preus cresqueren al juliol un 0,1% respecte a juny, quan s'havien elevat un 0,6%.

Menys inflació que en la zona euro

D'acord amb dada avançada aquest divendres, al juliol també s'accelera la inflació subjacent —taxa que exclou del càlcul els aliments frescos i l'energia per considerar-los més volàtils—. En concret, el paràmetre escala aquest mes fins al 6,2%, tres dècimes més que al juny, i posa fi a quatre mesos consecutius de descensos.

L'INE publicarà la informació completa de l'IPC el pròxim 11 d'agost. Aleshores es coneixerà el detall de l'evolució dels aliments, que malgrat mantindre una tendència de moderació, al juny encara es movien en una taxa de dos dígits, per damunt del 10%.

Malgrat aquests repunts, la vicepresidenta d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha insistit en declaracions distribuïdes als mitjans en què la dada "apunta a una progressiva estabilització dels preus amb la inflació al voltant del 2% i la subjacent en el del 6%".

Espanya es manté així com un dels països amb una inflació menor de la zona euro, cosa que "afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles i el guany de poder adquisitiu dels salaris", afig el Ministeri d'Assumptes Econòmics.

També et pot interessar