L’IVIA radiografia l’estat de les terres de cultiu cobertes per la riuada
Pren mostres de 400 punts per a determinar si hi ha contaminació per substàncies, així com el grau d’erosió o deposició de les explotacions que va cobrir l’aigua
Fer un diagnòstic de l’estat en què van quedar les parcel·les de cultiu negades per la riuada d'octubre. És la ingent tasca que tenen al davant els tècnics de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) per a determinar, d’una banda, el tipus i el grau d’afectació de les terres que han pogut patir des dels efectes de l’erosió o la deposició de sediments, fins a la contaminació per les substàncies que portava l’aigua. Una vegada fet el diagnòstic, l’IVIA donarà directrius als llauradors perquè puguen millorar la productivitat de les explotacions que hagen pogut quedar afectades.
Per a dur a terme esta iniciativa, els tècnics han començat a pendre mostres este dimecres. Ho faran en 400 punts, allà on l’aigua va cobrir les parcel·les de cultiu. “Les mostres ens permetran fer un diagnòstic del sòl, per a la qual cosa necessitem saber d’una banda, el tipus d’afecció, i d’altra banda, el nivell d’afecció”, exposava Ana Quiñones, investigadora de l’IVIA al capdavant d’este projecte.
El sondeig permetrà fer un mapa del tipus i el grau d’afecció de les terres, que estarà enllestit allà maig o juny, segons els càlculs de Quiñones. Serà en eixe moment quan s’establirà un protocol d’actuació, en funció del tipus de contaminació o d’erosió, perquè les terres recuperen la seua productivitat.
El director de l’IVIA, Alejandro Tena, presumeix que este minuciós estudi evidenciarà dos tipus d’afeccions en els camps. “Aigües amunt, com la zona de Requena, poden estar afectades per l’erosió i, per tant, hauran quedat unes terres més empobrides, mentre que aigües avall, a l’Horta, poden haver deposicions dels materials arrossegats”, especificava.
És en este segon cas on poden haver afectat les terres substàncies contaminants, per exemple, d'origen industrial, de restes d’infraestructures o de combustibles, que la força de l’aigua va arrossegar.
Primeres mostres a l'Horta
Els especialistes han començat este divendres en punts de l’Horta a prendre les primeres mostres. Amb ells estava Vicent Villalta. Al seu camp de Quart de Poblet, l’aigua va arribar al metre d'alt, però a més en tombar-se la tanca i els pals que la subjectaven, fins al seu camp de caquis potser van arribar sediments arrossegats per l’aigua o substàncies contaminants.
Precisament esta iniciativa va sorgir arran de la preocupació dels llauradors, que van transmetre a l’IVIA la seua inquietud pels efectes que podia haver produït la riuada en les seues terres de cultiu, com recordava el responsable de l’IVIA. L’anàlisi de les mostres, que han començat a recollir-se hui, permetrà tindre un full de ruta per a recuperar les explotacions als nivells d’abans del 29 d’octubre.