L'OCDE preveu que Espanya no recuperarà l'ocupació a nivells precrisi fins al 2023
L'informe anual de l'organisme anticipa que Espanya acabarà l'any amb l'atur encara sis punts per damunt de l'inici de la pandèmia
Espanya ha aconseguit abaixar en més d'un terç la taxa d'atur que va generar la pandèmia el 2020, però enguany no l'aconseguirà remuntar i acabarà sis dècimes per damunt del nivell precrisi.
La previsió l'ha feta l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). L'informe anual de Perspectives de l'Ocupació que l'OCDE publicat aquest dimecres indica que aquest increment de l'atur no serà molt diferent de la mitjana dels països membres, que acabaren l'any amb una desocupació 0,4 punts superior a la que hi havia el 2019.
El problema espanyol és que la taxa d'atur (del 15,4% al maig) és entre 2,5 i 3 vegades superior a la de l'OCDE (6,6%).
Les cicatrius en el mercat de treball espanyol són també evidents en la taxa de l'ocupació, que per efecte de la Covid-19 va baixar del 63,5% al 61,1% en acabar 2020. Segons l'OCDE, Espanya no la recuperarà fins a 2023.
Els responsables de l'informe posen l'accent en el fet que la crisi ha afectat especialment les persones més vulnerables: els treballadors i treballadores amb ocupacions poc remunerades i contractes temporals, les persones amb un nivell educatiu baix i els joves.
En el cas d'aquests últims, la taxa d'atur de les persones de fins a 24 anys es va incrementar en més de 10 punts en els quatre primers mesos de la pandèmia (més del triple que en la resta), fins al 42%. El maig de 2021, l'atur juvenil continuava en un nivell molt elevat, del 36,9%.
La utilització dels ERTO a Espanya (un 20,5% dels treballadors en el pic d'abril-maig de 2020) va ser similar a la del conjunt dels països de l'OCDE (19,9%). La seua cobertura va caure al 6,5% al febrer-març de 2021 entre els països desenvolupats i al 5,4% a Espanya. L'OCDE estima que aquest mecanisme ha servit per a salvar fins a 21 milions de llocs de treball.
Els autors de l'informe també fan notar que el 2020 el pressupost de les polítiques actives d'ocupació es va reduir un 14% per a finançar l'expansió dels ERTO i els subsidis per a la desocupació, mentre s'incrementarà un 35% el 2021. L'estudi considera aquestes polítiques actives d'ocupació "essencials" per a ajudar els treballadors a passar de sectors en decadència a uns altres en creixement i donar suport a "persones particularment vulnerables".