L'OCU adverteix que els preus en línia rebaixats en el Black Friday amaguen una pujada mitjana del 3%

El descompte mitjà del 23% anunciat suposa en realitat una pujada mitjana del 3% respecte al preu mínim dels dies previs, arribant en alguns casos al 9% d'increment, com succeeix en Amazon

Ofertes en el web d'Amazon pel Black Friday
Ofertes en el web d'Amazon pel Black Friday / amazon.es

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat que els preus en línia rebaixats durant el Black Friday amaguen una pujada mitjana del 3%, segons l'anàlisi de preus que ha realitzat en 63 webs de productes d'electrònica i electrodomèstics.

En concret, l'organització ha assenyalat que la quantitat de productes que anuncien correctament la rebaixa respecte a un preu ratllat és mínim, ja que no arriba a l'1% i solen amagar pujades de preus.

L'OCU ha alertat que lamentablement en el 99% dels casos les rebaixes que s'ofereixen en els productes no són tals. Així, el descompte mitjà del 23% anunciat suposa en realitat una pujada mitjana del 3% respecte al preu mínim dels dies previs, arribant en alguns casos al 9% d'increment, com succeeix en Amazon.

A més, l'estudi de preus revela que cap dels més de 18.000 preus recollits el 20 de novembre era inferior al mínim aconseguit en els trenta dies anteriors. Encara més, en un de cada tres casos el preu era superior, amb una pujada mitjana del 14% o fins i tot major, com en els webs de Balay, Amazon, LG, Carrefour, MediaMarkt, El Corte Inglés i PC Components.

Denúncia al Ministeri de Consum l'incompliment de la normativa vigent

L'organització ha explicat que aquesta mala pràctica és possible pel reiterat incompliment de l'actual normativa de comerç, que estableix que "sempre que s'oferisquen articles amb reducció de preu, haurà de figurar amb claredat el preu anterior al costat del preu reduït. S'entendrà per preu anterior el menor que haguera sigut aplicat en els trenta dies precedents".

D'aquesta manera, l'OCU denuncia al Ministeri de Consum que els comerços en línia analitzats calculen el descompte sobre la base del preu anterior que més els convinga, no el més barat en els últims trenta dies, incomplint així la normativa vigent.

Així, insta a prendre mesures que acaben amb aquesta pràctica enganyosa i, arribat el cas, sancione "exemplarment" als comerços afectats.

També et pot interessar

stats