L’ocupació hotelera superaria al setembre les xifres de l’any passat a Alacant i Castelló

En Hosbec es mostren positius, a pesar que l’ocupació de la temporada alta completa podria ser enguany lleugerament inferior a la del 2023

Vista aèria de Xàbia
Vista aèria de Xàbia / Eugen Kucheruk (Unspansh)

Hosbec espera que les xifres d’ocupació hotelera de setembre siguen a la Comunitat Valenciana molt semblants a les de l’any passat, i que en alguns casos, fins i tot, les superen. El president de la patronal turística valenciana, Fede Fuster, ha avançat que les reserves dels viatgers fan preveure que les destinacions turístiques de les províncies d’Alacant i Castelló puguen ser superiors a les del 2023, i que les de València revaliden el percentatge d’ocupació a què van arribar en el mateix mes de l’any passat.

Àudio
Declaracions de Fede Fuster, president d'Hosbec, sobre les previsions turístiques per a setembre

“Ara mateix tenim una ocupació mitjana per al mes de setembre a la província d’Alacant al voltant del 81%”, ha assegurat Fuster, que recorda que el 2023 la xifra es va quedar finalment a les comarques del sud en vora el 90% d’ocupació. Un llindar que el president d’Hosbec preveu igualar o superar lleugerament. “Encara resta temps per a vendre l’inventari que queda”, ha assegurat Fuster. 

Pel que fa a la província de Castelló, al voltant del 76% de les places hoteleres ja estan reservades, una xifra que podria créixer, segons sentencia Fuster, per damunt del 83% d’ocupació que es va registrar el 2023. La projecció de la patronal per a la província València és, però, lleugerament menys entusiasta, ja que el percentatge de reserves encara se situa vora quinze punts percentuals per davall de la xifra d'hostes assolida el setembre passat, amb vora el 71% i el 72% de reserves davant del quasi 86% d’ocupació registrat el 2023. 

L’optimisme de la patronal per al setembre arriba després de dos mesos d’estiu amb xifres bones per al sector, tot i ser lleugerament inferiors a les de la mateixa temporada del 2023. Especialment elevada va ser l’ocupació als hotels i apartaments ubicats a les destinacions reines del model de sol i platja durant el pont d’agost, el més turístic de l’any. Calp, Benidorm, Gandia i Peníscola van superar el 93% d’ocupació en eixe període, segons les dades que facilita Hosbec. Això va impulsar les xifres de la primera quinzena d’agost fins a vora el 90% en el cas de la província d’Alacant. 

Pel que fa al juliol, Hosbec també ha celebrat que les tres províncies superaren enguany —en conjunt— el 80% d’ocupació, amb València al capdavant, que superà el 90%, gràcies a l’espenta de destinacions com Gandia, on els hotels van fregar el 95% d’habitacions ocupades. 

Precisament durant eixe mes, les xifres de pernoctacions en hotels, apartaments i cases rurals situen la Comunitat Valenciana com la tercera destinació preferida pels turistes espanyols, amb un 13% dels visitants domèstics. És la xifra que s’extrau de l'Enquesta d'Ocupació Hotelera que ha publicat este divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que quantifica en 3,6 milions el total d’estades a les destinacions valencianes el juliol: 1.957.281 turistes residents a Espanya i 1.684.895  estrangers.

Bones xifres, a pesar dels canvis en el sector hoteler

Hosbec ha reconegut que les seues dades revelen que entre el començament de juliol i la primera meitat d’agost s’ha detectat un lleu descens, “no superior a dos punts”, en les ocupacions hoteleres respecte a l’any passat. Unes dades que “no són alarmants” per a la patronal, ja que —asseguren— “una mirada a llarg termini reflecteix que els nivells de gener fins hui mantenen, i en alguns casos eleven, la mitjana de l'any anterior en este mateix període”. A més, cal recordar que les xifres rècord del 2023 ja van situar Espanya en un escenari inèdit pel que fa a l’entrada de turisme estranger.

Efectivament, la desestacionalització, que junt amb la recerca de la qualitat turística s’ha convertit en un dels cavalls de batalla de la patronal i de la Generalitat, podria explicar que les xifres d’ocupació de la temporada alta no experimenten un increment substancial. Per a Hosbec, el lleuger descens durant juliol i agost reflecteix la tendència cada vegada més habitual dels turistes a planificar les vacances en altres mesos de l’any. "La inclinació per experiències més tranquil·les, la recerca de preus més assequibles, evitar la calor, gaudir dels productes turístics associats a la naturalesa i l'increment de la figura dels nòmades digitals i el teletreball han propiciat estos nous hàbits entre els turistes", asseguren.

Un altre factor que podria determinar la decisió dels turistes a reservar allotjament en dates menys sol·licitades és l’increment de preus generalitzat del sector. Segons l’INE, al juliol els hotels valencians es van encarir un 6,72% respecte al mateix període del 2023. Amb un preu mitjà per habitació de 140,5 euros, els turistes han de pagar un 40% més que l’any 2019 per l’allotjament durant la temporada alta. 

Paral·lelament, el creixement accelerat de la creació de pisos turístics, que a la Comunitat Valenciana ja fregaven els 60.000 al febrer, ha incrementat una oferta turística que competeix per absorbir una demanda també en expansió. La xifra, donada per l’INE, situa la Comunitat Valenciana com l'autonomia amb més vivendes registrades d’este tipus, només superada per Andalusia. 

També et pot interessar

stats