Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L’ocupació al territori valencià és de més qualitat que abans de la crisi, però hi ha menys llocs de treball

Malgrat que la bretxa salarial ha disminuït, segons dades de l’IVIE, el sou mínim és encara un 9% inferior a la mitjana estatal

Un treballador transportant palets amb mercaderies / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana, la qualitat de la faena ha millorat més de tres punts entre el 2007 i el 2022, passant de 97,3 punts a 100,7, però, no obstant això, no hem recuperat els nivells d’ocupació previs a la crisi, tot i que la variació està al voltant del 2,5%. Són dades que es desprenen d’un informe sobre la qualitat de l'ocupació a Espanya i les seues comunitats autònomes que ha presentat aquest dimarts l'Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i que mesura la qualitat del treball entre el 2007 i el 2022 a través de díhuit indicadors, com els salaris i el tipus de jornada. Malgrat això cal assenyalar que no totes les dades actuals corresponen al 2022, ja que d’alguns indicadors n’hi ha de més actualitzades, i d’altres, les més recents de què es disposa, corresponen al 2020 o 2021.

Pel que fa a la qualitat de la faena, segons l’estudi, la valenciana és una de les autonomies en què més ha millorat des del 2007, però continua estant per sota de la mitjana espanyola, que és de 103,1 punts. On més qualitat té la faena és al País Basc, Madrid i Catalunya, una qüestió que s’explica, en part, per la nostra estructura productiva, ja que tenim una grandària empresarial que se situa per sota de la mitjana nacional i d'altres comunitats més avançades, segons ha explicat en declaracions a À Punt el catedràtic i investigador de l’IVIE, Lorenzo Serrano.

L’informe també fa palés que hi ha un percentatge elevat dels treballadors i treballadores a la Comunitat Valenciana que en el tercer trimestre de 2023 ho són a temps parcial, concretament un 15% sobre el total de la població ocupada, uns dos punts percentuals més que el 2007. Fet que ens situa com la primera comunitat autònoma amb un percentatge més alt de parcialitat laboral, seguida pel País Basc (14%), i 2,4 punts percentuals per damunt de la mitjana espanyola (12,6%).

Pel que fa als salaris, en les conclusions de l’informe n'hi ha una freda i una de calenta. Per un costat, la bretxa salarial a la Comunitat Valenciana el 2021 s’ha reduït al 10,8%, uns 6 punts percentuals menys que el 2007. A més, el document subratlla que hi ha una tendència descendent a tot el país, ja que la mitjana estatal ha baixat del 19% al 9,8% i ha baixat en totes les autonomies, cosa que ens acosta, econòmicament, a la paritat. 

Però, d'altra banda, el salari mitjà a la Comunitat Valenciana el 2021 (23.448) és un 9% inferior a la mitjana espanyola (25.897) i un 24,5% més baix que el salari mitjà al País Basc, el més alt de l’Estat (31.064). Malgrat aquestes diferències, el salari mitjà en l'àmbit estatal a penes ha crescut un 5,6% en termes reals des de 2007 i se situa per sota dels nivells assolits el 2009 i 2010. De fet, un 16,7% dels assalariats i assalariades espanyols tenen sous dos terços inferiors al salari mitjà. Un percentatge que a la Comunitat Valenciana puja fins al 21,3% (vora cinc punts més), el mateix nivell en què estava el 2007, segons ha destacat en declaracions a À Punt l’investigador de l’IVIE Fernando Pasqual.  

En general, s’han reduït les taxes de temporalitat, segons mostra l’informe, i a la Comunitat Valenciana han baixat 10 punts percentuals passant del 35% del 2007 al 19% en el tercer trimestre del 2023. Malgrat aquesta millora, també en aquest cas el nostre territori està per damunt de la mitjana espanyola, que en el tercer trimestre de 2023 és del 17,3%. A més, pel que fa a aquest factor, hi ha una clara diferència entre el sector privat i el públic, on és molt més elevada, pràcticament el doble, segons destaca Serrano. 

Pel que fa a les condicions laborals, vora un 20% dels treballadors i treballadores valencianes modificaria el seu horari labora, i un 10% directament busca canviar d’ocupació. 

També et pot interessar