Els líders de la UE intenten resoldre les diferències sobre els pressupostos després del Brexit
Sánchez qualifica d'“altament decebedora” la proposta inicial del president del Consell Europeu, que retalla un 14% els fons de la PAC.
Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea (UE) continuen negociant per a acostar postures sobre el pressupost comunitari per als pròxims set anys, el primer sense el Regne Unit. El debat, marcat per les fortes discrepàncies, divideix els països entre els partidaris de retallar fons i els que reclamen més ambició.
Els 27 líders comunitaris estan reunits a Brussel·les en una cimera extraordinària dedicada al marc financer plurianual de 2021-2027 que va començar aquest dijous i que, després de diverses hores de reunió, no ofereix garanties d'un acord. Les negociacions continuen aquest divendres a partir de les 10:00 hores.
Tots els socis estan d'acord que volen gastar més fons en clima, migració, digitalització i seguretat, però hi ha un problema: disposen de 75.000 milions menys per l'eixida del Regne Unit que cap país està disposat a compensar. Els que més hi contribueixen es neguen a aportar més diners i els beneficiaris volen mantindre el que reben en agricultura i desenvolupament.
La política agrària comuna (PAC) i els fons de cohesió són els grans assumptes que enfronten dos parts d'una Europa que ha minvat per culpa del Brexit. Així, la proposta de pressupostos del president del Consell Europeu, Charles Michel, que serveix de base de la negociació, inclou una reducció del 14% en els fons de la PAC i d’un 12% en el fons de cohesió.
Els líders europeus han arribat a la cimera enrocats en les postures que han defés durant els últims dies i cap d'ells està satisfet amb el pla que proposa Michel.
Els Països Baixos, Dinamarca, Suècia i Àustria han format un bloc per a la negociació amb dues demandes: reduir el pressupost a l'1% de la renda conjunta i mantindre els reembossaments que reben en la seua contribució per a aportar més del que reben. La proposta de Michel planteja eliminar aquestes devolucions de manera progressiva. Setze països mçés, sobretot del sud i de l'est, incloent-hi Espanya, rebutgen les retallades previstes en els fons de cohesió –destinats a impulsar les regions més pobres perquè s'acosten al nivell de les riques– i en les ajudes a l'agricultura.
Sánchez: “La roposta és altament decebedora”
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha qualificat d'“altament decebedora” la proposta inicial del president del Consell Europeu per al pressupost de la UE. Segons ha subratllat en arribar a la cimera a Brussel·les, no comparteix “molts dels aspectes que s'hi han plantejat” perquè “redueix de manera important polítiques fonamentals per a Espanya”.
El president del Consell Europeu, Charles Michel, diu que hi ha molts interessos, moltes preocupacions, totes legítimes, però assegura que hi haurà progressos els pròxims dies.