Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Els llauradors de l’horta de València denuncien que els ocells que fugen dels coets picotegen les hortalisses

AVA-Asaja reclama ampliar les jornades de caça i més mesures per a evitar que els animals llancen a perdre fins al 40% de les collites d’encisams, napicols o xufes

Les aus que busquen tranquil·litat a l'horta acaben picotejant les hortalisses i llancen a perdre fins al 30% o 40% de les collites / AVA-Asaja

Fins al 40% de la collita d’encisams, napicols, carxofes o xufes llançada a perdre a causa de les aus urbanes, com els coloms o els estornells, que aquests dies fugen del centre de València i van fins a l’horta de pedanies com Castellar, Borbotó o Poble Nou, on picotegen les fulles dels cultius. El sindicat AVA-Asaja ha denunciat que el desplaçament de les aus urbanes durant els dies de Falles, pel soroll que causen mascletaes i petards, fins a l’horta està acabant amb bona part de la collita d’hortalisses. Per això, reclamen a l'administració que amplie les jornades de caça i implante altres iniciatives per a compensar les pèrdues que els reporten els ocells en març.

Des del sindicat culpen cotorres, estornells, coloms i tórtores de picar les hortalisses que creixen en superfície, com ara els encisams, però també dels perjuís indirectes per furgar el terreny cultivable i ingerir els trossos de gra presents en la gallinassa que es tira per a adobar els cultius, la qual cosa redueix l'aportació nutricional.

Vicente Sebastià, responsable de la sectorial d'hortalisses d'AVA-Asaja, assegura que entre el 30 i el 40% la producció d’hortalisses pot arribar a veure's afectada per la invasió d'aquests animals silvestres: “Les aus solen situar-se en terrenys allunyats dels nuclis de població, sobretot en aquells pròxims a la línia elèctrica. Es col·loquen damunt del cablejat i d'ací baixen a alimentar-se dels cultius pròxims”, denunciava per a justificar el picoteig de les hortalisses.

Tot i que AVA-Asaja admet que aquestes espècies estan habitualment durant tot l'any sobre els camps de l’Horta, l’horta que envolta Borbotó, Carpesa, Poble Nou i Castellar experimenta un increment de la població d’aus durant les Falles. “Fugen del soroll dels espectacles pirotècnics de la ciutat”, adverteix el sindicat agrari.

Sebastià indica que “els últims dos o tres anys, la situació ha empitjorat”. “Estan devorant les nostres collites i no sembla que hi haja fi”, afegia. Per això, AVA-Asaja ha demanat a l’administració una ampliació del permís de caça, actualment establit en dos dies per setmana, per a reduir la presència de les aus.

Els repel·lents ja no serveixen i moltes vegades hem de canviar de lloc els espantalls en perdre efectivitatAntonio Balaguer - Delegat d'AVA-Asaja a Borbotó

A més, AVA-Asaja ha tornat a reclamar a les administracions que posen en marxa altres actuacions per a alleujar les pèrdues que pateix el sector agrari a causa de la fauna salvatge. Mentrestant, els llauradors de l’horta de València recorren a remeis casolans, com la col·locació d’espantalls per a dissuadir les aus urbanes.

Antonio Balaguer, delegat de Borbotó d'AVA-Asaja, adverteix que les aus afecten la qualitat dels cultius, a més de reduir la producció. “Estem provant diferents mètodes per a espantar-les, però és una batalla constant. Els repel·lents ja no serveixen i moltes vegades hem de canviar de lloc els espantalls en perdre efectivitat”, denunciava. 

València Agricultura Falles 2024 Medi ambient

També et pot interessar